Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Varannan damernas gäller inte i dagspressen

Thomas Mattson, chefredaktör Expressen. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Peter Wolodarski, chefredaktör Dagens Nyheter. Foto: OLLE SPORRONG
Fredric Karén, chefredaktör Svenska Dagbladet. Foto: JOAKIM STÅHL / SVD / SCANPIX / SVENSKA DAGBLADET SCANPIX SWEDEN
Christofer Ahlqvist, chefredaktör Göteborgs-Posten. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / PRESSBILD

Thomas, Peter, Fredric och Christofer. Den svenska chefredaktören är en man. 

KRÖNIKA | MEDIEKOLLEN. Bara 3 av de 15 största dagstidningarnas chefredaktörer är kvinnor, enligt medieforskaren Maria Edströms sammanställning från oktober 2018. Ibland händer det grejer, som när Lotta häromåret blev chefredaktör för den kanske manligaste dagstidningen, Dagens industri. Men snart återställdes ordningen igen med Peter. En annan Peter än den som jag syftade på inledningsvis, men dock en Peter. Det finns nämligen nästan lika många Peter som är chefredaktörer för dagstidningar som det finns kvinnor.

Det är fascinerande att dagspressen, som i hög utsträckning har varit – och är – en liberal och progressiv kraft i vårt demokratibygge, nästan uteslutande håller sig med herrar i toppen. 

Det är som om ingenting har hänt sedan Astrid Lindgren kärleksfullt gestaltade Madickens pappa, en chefredaktör på 1910-talet. Den humanistiska Jonas Engström, chefredaktör på lokaltidningen Arbetets Härold, såg orättvisorna runtomkring sig. Han ville kämpa för frihet och sanning. ”Herrskapssocialisten på Junibacken” hjälpte till att skura golv hemma och lät Madicken klättra högt, högt.

”Nog är det konstigt, att pappa som är så skojig själv, kan göra en så tråkig tidning. Han är redaktör, det är han som bestämmer vad som ska stå i den, varför hittar han inte på lite roliga saker då?”, sa Madicken.

En fin man som bestämmer viktiga saker som ska stå i tidningen, en pappa för oss andra att se upp till. Ungefär så ser det ut än i dag, mer än hundra år senare. En Madicken, eller Margareta som hon egentligen hette, är inte en naturlig chefredaktör, medan en Jonas fortfarande är det.

Jag är övertygad om att de flesta chefredaktörer i Sverige är hyggligt jämställda män, som sliter med frågan. Det finns gott om kvinnliga mellanchefer, profiler och reportrar på landets redaktioner. Expressen jobbar också i likhet med många andra tidningar aktivt med Genews eller andra verktyg som i realtid mäter representationen av män och kvinnor i bevakningen, vilket har gjort innehållet mindre mansfixerat.

Efter metoo har man dessutom skärpt rutinerna för att säkerställa en arbetsmiljö som håller rent mot sexism. Kort sagt: det har hänt massor. Jag tror att redaktioner är mer jämställda än många andra arbetsplatser.

Så varför blir inte kvinnor chefredaktörer, i en bransch som präglas av språk, relationsbyggande och kommunikation – klassiskt kvinnliga paradgrenar?

Kanske för att kvinnorna inte är intresserade av att ge sig in i en chefredaktörs tuffa vardag med beredskap dygnet runt och hård ekonomisk och offentlig press?

Kanske för att kvinnorna värderar titlar och höga löner lägre, och vill ha uppdrag som ger större utrymme för familj och fritid?

Kanske för att kvinnorna saknar självförtroendet och viljan till makt som männen fostrats i sedan barnsben?

Ingen vet egentligen.

Men när de privata och ofta liberala tidningarna väljer blir det vanligtvis en man, medan de tre public service-bolagen har Hanna, Sofia och Cilla som vd:ar.

Problemet kan helt enkelt vara att chefredaktörer oftast utses av styrelser med brutal mansdominans, där denna tidnings ägare Bonnier inte utgör något undantag. När sinnebilden av en chefredaktör är en karl blir det ett mentalt hinder att ge kvinnan jobbet. Utvecklingen förstärks också av att den slimmade lokalpressen i dag ofta delar sin chef med andra tidningar. Daniel är till exempel inte bara chefredaktör på VLT, utan också ansvarig utgivare för en lång rad andra tidningstitlar.

Forskaren Maria Edström konstaterar att mediebranschen släpar efter resten av samhället.

Nog är det märkligt. Men inte märkligare än att världens mest jämställda land aldrig har haft en kvinnlig statsminister. Hej Stefan, igen! Socialdemokraterna införde ändå "varannan damernas" på listorna redan till valet 1994.

Det är inte direkt svårt för krafterna långt till höger att hitta material för att häckla hycklarna i ”den liberala eliten”.

 

Karin Olsson är kulturchef och ställföreträdande ansvarig utgivare på Expressen. Nästa vecka skriver chefredaktör Thomas Mattsson "Mediekollen".

HÄNT I VECKAN

PATRIK LUNDBERG. Aftonbladets skicklige kolumnist värvas av Expressen. Han kommer att skriva sina krönikor på tisdagar.

SANNA NIELSEN. Tidningen Hänt Extra skrev på förstasidan att Sanna Nielsen var gravid. Men uppgiften byggde på spådomar av Regina Lund och tidningen fick backa.

CARL BILDT. Meddelade på Twitter att han slutar följa Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg och kallade honom för "gyttjans folk".