DRABBADE AV SKYFALL. Scweiz är hårt drabbat av översvämningar efter svåra skyfall. Flera byar i landet är isolerade efter att vägarna förstörts av jordskred.
DRABBADE AV SKYFALL. Scweiz är hårt drabbat av översvämningar efter svåra skyfall. Flera byar i landet är isolerade efter att vägarna förstörts av jordskred.

Våra utsläpp ger allt extremare väder

Publicerad
Uppdaterad
Portugal står i lågor medan skyfallen avlöser varandra över Öst- och Centraleuropa. Nu varnar forskare för allt extremare vädersituationer till följd av koldioxidutsläppen.
- Det finns all anledning att vara orolig, säger Erland Källén, professor i meteorologi.
Översvämningarna har krävt 34 människoliv i Österrike, Schweiz, Rumänien och Bulgarien enbart den här veckan. Räddningshelikoptrar hämtade i går nödställda schweizare från hustak och balkonger i huvudstaden Bern. Flera byar i landet var fortfarande isolerade efter att vägarna förstörts av jordskred. - Det är en enorm katastrof, säger regeringstjänsteman Walter Dietrich till Basler Zeitung. I Portugal är situationen den motsatta. Hundratals brandmän från hela Europa kämpar mot ett dussintals skogsbränder som rasar i landets norra och mellersta delar. - Folk har inget vatten. Det har varit full panik bland vissa invånare, säger Fatima Ramos, borgmästare i Miranda do Corvo till AFP.

Blir allt vanligare

Mycket tyder nu på att extrema väderförhållanden kommer att bli allt vanligare i framtiden. Anledningen är växthuseffekten. I takt med att koldioxidutsläppen ökat har jorden blivit allt varmare, vilket leder till mer dramatiskt väder. - Fler ställen får extrem värme och ju varmare det är desto intensivare blir regnen, säger Erland Källén vid meteorologiska institutionen på Stockholms universitet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag