"LO-medlemmar har aldrig gillat MP"

LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson gick hårt åt Miljöpartiet.
Foto: Peo Möller
Åsa Romsons MP har det tufft nu och fick svidande kritik av LO-basen i dag.
Foto: PATRIK ÖSTERBERG/STELLA PICTURES

LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson dundrar återigen mot Miljöpartiet.

Det är i samband med sitt första maj-tal som han kommenterar Socialdemokraternas regeringspartner:

– Att LO-medlemmar inte gillar miljöpartister, det har LO-medlemmar aldrig gjort, säger han.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson talade på första maj i Landskrona och Malmö och passade på att kommentera Miljöpartiet.

– Det är ingen nyhet att LO-medlemmar inte ser Miljöpartiet som sitt mest attraktiva parti. Vi har helt olika traditioner. LO-medlemmarna kommer från industri-, vård- och transportsektorn och många har ofta känt att Miljöpartiet hotar deras jobb. Det är några nu som håller på att ändra inställning till Miljöpartiet och jag tror att Miljöpartiet håller på att bli ett mer regeringsdugligt parti, säger han.


LÄS MER: Expressens livebevakning av första maj


Han säger att den senaste tidens turbulens kring Socialdemokraternas samarbetsparti är en belastning för regeringen.

– Som det har varit de sista två veckorna så är det klart att det har varit det, säger han och pekar på att nästan alla nyhetssändningar har handlat om Miljöpartiets problem den senaste tiden.

Men han vill låta statsminister Stefan Löfven sköta sin regering i fred.

– Det är svårt nog att bilda regering med det parlamentariska läge vi har. Det är upp till Stefan Löfven. Vi har inga synpunkter på exakt hur han ser till att det blir en bra och stabil regering.

Thorwaldsson: Gå till val utan MP

Karl-Petter Thorwaldsson har varit kritisk tidigare mot det rödgröna regeringssamarbetet. Så sent som i december 2014 – när det fortfarande fanns risk för extra val – krävde LO-basen att Socialdemokraterna gick till val utan Miljöpartiet.

En pensionsreform, för att få bukt med ett ökande problem med fattigpensionärer, är annars en av LO:s viktigaste frågor som lyfts under första maj, skriver TT. LO kräver att pensionen höjs till 70 procent av den tidigare lönen senast 2028. I dag ligger pensioner bland LO-medlemmar på i snitt 60 procent av den tidigare lönen, enligt Thorwaldsson, och nivån är på väg nedåt.

Rätt till heltid är en annan fråga som LO-basen ser som viktig att driva.


LÄS MER: LO-bas: 'Gå till val utan MP'

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.