Smällen för S och M – SD lockar allt fler

Statsminister Stefan Löfven och migrationsminister Heléne Fritzon presenterar stramare migrationspolitik.
Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT
SD-ledaren Jimmie Åkesson.
Foto: JESSICA GOW/TT
Ulf Kristersson.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
Stefan Löfven.
Foto: ERIK SIMANDER/TT

De viktigaste frågorna för väljarna är sjukvård, invandring och skola, visar en undersökning gjord av Novus rapporterar SVT

SD stärker sin position i invandringsfrågan och mer än var tredje svensk tycker nu att partiet har den bästa politiken på området. 

Debatten om invandring har varit i fokus under valrörelsens första del och under det senaste året har både Socialdemokraterna och Moderaterna stramat åt sin migrationspolitik. 

Men trots detta syns en liten utdelning i väljaropinionen. Det är Sverigedemokraterna som har gynnats av debatten och deras förtroende i invandringsfrågan har ökat under de senaste månaderna. 

SD stärks av debatten

Enligt en undersökning gjord av Novus anser 36 procent att SD har den bästa politiken inom invandring och integration, rapporterar SVT.  Detta att jämföra med  27 procent för två månader sedan. 

– Det är ett faktum att Sverigedemokraterna är ett parti som har lyft de här frågorna under väldigt lång tid och det är klart att det också betalar sig. Jag tror däremot att ju närmare valet vi kommer så handlar det inte bara om att peka på problemen utan det handlar också om att visa på lösningar, säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer till SVT

Liten utdelning för S 

Det var i början av maj som Socialdemokraterna meddelade att man lägger om sin migrationspolitik. Bland annat vill man att den nya och mer restriktiva asyllagen ska ligga fast och att gränskontrollerna som i dag gäller till november 2018 ska gälla så länge behovet finns.

Men trots att partiet fokuserat på frågan lyckas man inte öka stödet hos väljarna i frågan. Endast 14 procent anser att partiet har bäst politik på området. 

– I delar så handlar det om att väljarna tycker att det är Sverigedemokraterna som har ett stort förtroende i den här frågan. När också debatten väldigt ensidigt har handlat om migration och integration så växer det förtroende för Sverigedemokraterna, säger socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad till SVT.

Expressen söker Sverigedemokraterna för en kommentar. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.