Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Var tredje undernärd på äldreboendet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Expressen skrev i går om det Attendo-drivna äldreboendet Rosengården i Stockholm.
Foto: Roger Vikström

Efter Expressens avslöjande om Rosengården slår nu an­höriga och politiker larm om Attendodrivna Vasen i Stockholm.

Enligt dokument från Norrmalms stadsdelsnämnd var i höstas 35 procent av de boende undernärda och sju ­procent hade trycksår.

- Det är ett heltidsjobb för mig att se till att min mamma överlever, säger dottern till en 95-årig kvinna som fick en infektion i armen, som enligt sjukhuspersonalen berodde på att hennes hygien inte skötts.

I går avslöjade Expressen en rad missför­hållanden på Attendo-drivna Rosengården i Midsommarkransen i Stockholm. En kvinna i 95-årsåldern fick amputera sitt ben akut och akutpersonalen hittade mängder av maskar som kröp i ett sår på hennes ben. Attendos presschef vill dock poängtera att det inte var på grund av maskarna som benet amputerades.

Nu slår politiker och anhöriga larm om Attendo-drivna äldreboendet Vasen i Vasastan i Stockholm.

"Sover över borden"

En kvinna, vars mamma är i 95-årsåldern och svårt dement, berättar:

- Man kan undra varför de flesta här är så magra, och varför de ligger och sover över ­borden, säger dottern.

- Jag får mata henne, jag får hämta vätska åt henne. De dagar jag inte varit här är hon helt torr i munnen och på läpparna för att hon inte fått dricka tillräckligt, säger dottern.

Hon vill vara anonym av rädsla för att personalen ska hämnas på mamman.

- Allt som står om Rosen­gården stämmer för det här boendet också. De dementa ­ramlar hela tiden och blir blå­slagna. De ur personalen som är bra och vågar säga ifrån får sparken, säger hon.

Vid ett tillfälle fick hennes mamma åka in till S:t Görans sjukhus i Stockholm med en infekterad arm som svullnat upp.

Bristande hygien

- På sjukhuset sade de att hon fått infektionen på grund av bristande hygien. De sa att de knappt ville skicka tillbaka henne, säger kvinnan.

Attendo dementerar att mammans infektion skulle bero på bristande hygien.

Den information vi har fått från patient­ansvarig läkare är att det finns andra faktorer men de kan vi inte gå in på på grund av patientskyddet, säger presschef Charlotte Näsström Morén.

"Stämmer inte"

Attendo tillbakavisar också att dementa skulle ramla och slå sig blåa.

- Det händer enligt verksamhetschefen ytterst sällan att någon ramlar. Att man skulle ramla ur sängarna mer här än någon annanstans stämmer inte, säger Näsström Morén.

Och angående personalen så menar Attendo att ingen fått sparken för att de påtalat missförhållanden.

"Avveckla personer"

- Vi tog över verksamheten från en konkursförvaltare och provanställde alla som tidigare varit anställda. En del av vår förbättring har varit att avveckla personer som inte har varit lämpliga i verksamheten, säger hon.

Enligt en verksamhetsrapport från Norrmalms stadsdelsnämnd visade en undersökning som gjordes från februari till september i år att 35 procent av de boende på Vasen var undernärda. Sju procent hade trycksår.

Något som Shadi Larsson, gruppledare för MP i stads­delsnämnden, är mycket kritisk till.

"Inte ett bra ställe"

- Min uppfattning är att det inte är ett bra ställe, det finns väldigt mycket problem där, säger hon.

Expressen har utan framgång sökt Attendos koncernchef Henrik Borelius, styrelseord­förande Hans Larsson, vd för Attendo i Sverige Ammy Wehlin samt vice vd i Sverige Margareta Nyberg via telefon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.