Överallt kämpar man mot smittan - här gräver en kinesisk hälsoskyddsarbetare i skyddsutrustning ner misstänkt smittade kycklingar.
Överallt kämpar man mot smittan - här gräver en kinesisk hälsoskyddsarbetare i skyddsutrustning ner misstänkt smittade kycklingar.

"Var tredje svensk kan smittas"

Publicerad
Uppdaterad
Världshälsoorganisationen slår nytt larm. Fågelviruset växer sig starkare.
Smittan kan bli den nya pesten i Sverige.
En ännu inte offentlig rapport från svenska myndigheter avslöjar att över tre miljoner svenskar kan drabbas.
Fågelviruset har hittills skördat 41 människors liv bara i år. Nu varnar Världshälsoorganisationen, WHO, för att viruset blir starkare. Farsoten riskerar sprida sig explosionsartat i världen. – Viruset överlever längre nu. Det är den tredje vågen vi ser i Vietnam, säger Klaus Stöhr, WHO:s expert på influensavirus. I södra Vietnam är 20 provinser drabbade och i norr 60. – Myndigheterna har inte kontroll på smittan, säger Klaus Stöhr till Kvällsposten.

Utbrott kommer

Svenska Smittskyddsinstitutet följer utvecklingen noga. – Ju längre tiden går desto närmare kommer vi ett utbrott och fågelinfluensan kan vara viruset som sprids, säger Pasi Penttinen, läkare på SMI. Kvällsposten kan avslöja att Socialstyrelsen kalkylerar med att hela 3 150 000 svenskar insjuknar om smittan sprids. Då står samhället inför ett krigsliknande tillstånd. – Scenariot är att 15–35 procent av befolkningen drabbas. Var femte person på alla arbetsplatser drabbas, säger Anders Tegnell, läkare vid Socialstyrelsen. Han arbetar med den nya nationella planen som aktiveras om smittan hotar Sverige. Utbrottet jämförs med spanska sjukan som tog 38 000 svenskars liv. – Vi räknar med att nyckelpersoner kommer att försvinna.

Massvaccination

Det tar tre till sex månader för ett muterat virus att etablera sig i Sydostasien. Det krävs minst sex månader att få fram vaccin. Därför kan smittan nå Europa innan det finns ett vaccin. Vad händer vid ett utbrott? – Vi kommer att göra massvaccine-ringar i den mån det finns vaccin. Svårigheten är att vi inte vet hur influensaviruset kommer se ut, säger Anders Tegnell.

Så skyddar du dig mot viruset:

  Inget vaccin finns för smittan.
   I länder där smittan finns, undvik kontakt med djur.
    Om du haft kontakt med djur i området – var noga med att tvätta händerna och sköt din hygien extra väl.
     sig smittade djurs avföring.
      Smitta från människa till människa är hittills ovanligt. Nya rapporter säger att viruset växt sig starkare och lever längre.
       Smittan börjar med feber, halsont och snuva eller diarré.
        Smittade får svårt att andas.

        Nationella handlingsplanen:

         Socialstyrelsen följer virusets spridning minut för minut.
          Larmet kommer om smitt-katastrofen.
           Socialstyrelsen tar huvudansvaret, kallar till sig myndigheter som Krisberedskapsmyndigheten, Smittskyddsinstitutet och Läkemedelsverket.
            Kontakter med läkemedelsindustrin – vaccin tillverkas och måste distribueras snabbt i landet.
             Information utgår till landstingen som intar krisläge.
              Vaccin sprids till sjukhus och vårdcentraler.
               Massvaccinering genomförs.
Mikael Bondesson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag