Var tredje lärarutbildning får IG

Publicerad
Var tredje lärarutbildning håller för låg nivå för att få kunna examinera lärare, enligt Högskoleverkets nya rapport. I utredningen beskrivs lärarutbildningen som "kravlös och ofullständig" och studenter uppges av utredare kunna slinka igenom utan nödvändiga kunskaper.
26 lärosäten har granskats, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.
Speciellt i matematik är undervisningen för dålig, för få av lärarna på undervisningen är forskare och de flesta av de kritiserade utbildningarna har för låga krav på sina studenter. Skolorna har ett år på sig att rätta till felen, annars riskerar de att bli av med examensrätten.

Flera kritiseras

Lärarutbildningen vid Linköpings universitets campus i Norrköping har alltför låg nivå på matematikkurserna, skriver Högskoleverket. Och på Södertörns högskola är lärarkåren inte stabil – 160 lärare medverkar till sammantaget tolv heltidstjänster. Flera lärosäten kritiseras för att de har för få disputerande lärare. Dessa är högskolorna i Borås, Skövde, Gävle och Väst, Karlstads universitet, Luleå tekniska universitet och Mittuniversitetet.

Varnas

Totalt tio lärarutbildningar varnas av Högskoleverket. De får fram till den 30 april 2009 på sig att "redogöra för åtgärder som vidtagits för att rätta till bristerna". Sedan ska verket ta beslut om hur det blir med deras examensrätt.
Den vanligaste bristen är att antalet disputerade lärare är för få, vilket innebär att undervisningen inte har tillräcklig koppling till forskningsvärlden.
- Målsättningen är 50 procent disputerade lärare, sade Anders Flodström, universitetskansler och chef för Högskoleverket, vid en presskonferens på tisdagen.
Utvärderingen har också funnit stora problem kring ämnet matematik, både vad det gäller grundkunskaper och förmågan att lära ut.

Delvis positivt

Trots att nära 40 procent av de 26 lärarutbildningarna inte håller måttet slog Högskoleverket an en delvis positiv ton.
- Trots ett stort antal varningar känns det som om lärarutbildningen är på gång, sade Flodström.
Hårt arbete har lett till förbättringar efter 2004 års rapport som riktade svidande kritik mot den nya lärarutbildningen (som infördes 2001), skriver Högskoleverket. Bland annat hanteras ämnet svenska bättre och fler uppsatshandledare och examinatorer är forskarutbildade. Särskilt utbildningarna i Halmstad, Göteborg och vid Gymnastik- och idrottshögskolan får beröm.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag