Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Var tredje krog bryter mot coronareglerna

Var tredje kontrollerad krog i Stockholm och Göteborg fick anmärkningar.Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sedan coronarestriktionerna om bland annat trängsel på krogar startade har var tredje krog i Stockholm och Göteborg fått en anmärkning, rapporterar Sveriges radio.  

– Jag tycker det är anmärkningsvärt för vi har hållit på med de här kontrollerna och de här reglerna har i princip gällt sedan i slutet på mars och vi har snart gjort 2 000 inspektioner. Nu när man tittar på de senaste inspektionerna är det fortfarande drygt en tredjedel som resulterar i anmärkningar. Så nej, jag tycker inte det går åt rätt håll direkt, säger Peter Brådenmark, enhetschef på Miljöförvaltningen i Stockholm till SR

Bland de kontrollerade krogarna i Stockholm har totalt 600 fått anmärkningar om trängsel, vilket är en tredjedel av alla som gjorts.

Likadant ser det ut i Göteborg där 900 kontroller har gjorts – av dem har 300 fått någon typ av anmärkning. 26 av dem hotas av viten eftersom bristerna anses vara så allvarliga. 

Olika höga viten

Fyra Stockholmskrogar kan bli tvungna att betala mellan 10 000 och 25 000 kronor i vite, sedan Stockholms kommun skickade vidare deras ärenden till Förvaltningsrätten när krogarna inte bättrat sig. 

I Malmö kan det bli betydligt dyrare för krögare som inte sköter sig – där ligger vitet på mellan 75 000 och 15000 kronor. 

Hoten om höga viten för den som missköter sig verkar ha gett resultat, där har bara drygt var tionde krog fått anmärkning om trängsel. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.