Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Var tredje kommun skär ner på välfärden

Budgetkravet regeringens största bakslag under mandatperioden.
Nästan var femte kommun uppger att de tvingas skära ner i välfärden. OBS! Genrebild. Foto: Shutterstock
OBS! Genrebild. Foto: TT NYHETSBYRÅN / PONTUS LUNDAHL
OBS! Genrebild. Foto: COLOURBOX

Var tredje kommun minskar budgeten inom välfärden i år jämfört med 2019. 

Det visar en kartläggning som SVT gjort. 

M, KD, V och SD körde över regeringen och vill ge landets kommuner 7,5 miljarder extra i år. 

Men miljarderna är inte tillräckliga för att hjälpa kommunerna att bibehålla nivån på välfärden, menar Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och regioner. 

– Om kommunerna skulle få alla pengar som har utlovats så skulle man ändå behöva lägga till lika mycket själva genom att till exempel effektivisera eller höja skatten till år 2022, säger hon till SVT. 

Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och regioner. Foto: RICKARD L ERIKSSON / ©NEW ART PRODUCTION AB (RICKARDERIKSSON.COM) INFO@

Enligt en enkät som SVT gjort svarar var tredje kommun att budgen 2020 inom något välfärdsområde blir lägre än 2019. 

Nästan var femte kommun svarar att det leder till försämrad kvalitet inom välfärden. 

Var femte kommun uppger att budgeten blir lägre inom äldreomsorgen och nästan lika många säger att budgeten blir lägre inom förskola och barnomsorg. 

”Högt kostnadsläge” 

Ungefär sju av tio kommuner har deltagit i SVT:s enkät. 

– Jag tror att väldigt många kommuner har haft ett ganska högt kostnadsläge, man har fått mer pengar, både höga skatteintäkter och höga bidrag från staten för olika saker. Nu har man en framtid där inte intäkterna ökar lika snabbt längre. Då försöker man ju så klart undvika att det går ut över kvaliteten, men ibland är det ju tyvärr tvunget att bli så ändå, säger Annika Wallenskog till SVT. 

På frågan om det stora flyktingmottagandet 2015 påverkar vilka kommuner som har ekonomiska problem svarar Annika Wallenskog att de kommuner som fick höga ersättningar för flyktingmottagandet nu märker att de pengarna börjar försvinna.

– Då har man byggt upp en kostnadsmassa som man inte har råd med längre. Har man väldigt många flyktingar på en ort där det inte finns särskilt många arbetstillfällen så kommer kostnaderna att öka även för den gruppen. 

TV: Stefan Löfven om välfärdsmiljarderna

M, KD, V och SD överens om välfärden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.