Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Var tionde MP-politiker slutar – efter bara ett år

Var tionde MP-politiker slutar efter bara ett år
Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
MP:s partisekreterare Märta Stenevi. Foto: PRESSBILD

Ett år efter valet har nästan var tionde kommunfullmäktigeledamot inom Miljöpartiet hoppat av, rapporterar Sveriges Radio Ekot

Flera andra politiker har lämnat sina uppdrag för andra politiska poster, visar siffrorna från Valmyndigheten som radion sammanställt.

47 personer, eller 12 procent av partiets kommunfullmäktigeledamöter, har bytts ut. Ett tiotal av dem för att de tagit uppdrag inom regeringen, riksdagen och partitoppen. Partiets andel utbytta ett år efter valet 2014 var 7 procent.

Men även med hänsyn till en ledamöters nya uppdrag är avhoppen inom MP procentuellt sett högre än hos de andra riksdagspartierna. I antal har dock Socialdemokraterna haft störst omsättning, 186 personer, eller 5 procent, av S-ledamöterna har bytts ut.

En stor orsak till avhoppen är enligt Ekot att uppdraget blivit för tungt när färre representanter för partiet tagit plats i landets kommunfullmäktigesalar.

– Det är väldigt mycket jobb som läggs på kvällar och helger av alla fritidspolitiker. Blir man färre så är det ju en tuffare situation, naturligtvis, säger MP:s partisekreterare Märta Stenevi till radion.