M-ledaren Ulf Kristersson tycker inte kommunerna ska ge ekonomiskt bistånd till människor som nekats asyl men ändå stannar kvar i Sverige. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURESM-ledaren Ulf Kristersson tycker inte kommunerna ska ge ekonomiskt bistånd till människor som nekats asyl men ändå stannar kvar i Sverige. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
M-ledaren Ulf Kristersson tycker inte kommunerna ska ge ekonomiskt bistånd till människor som nekats asyl men ändå stannar kvar i Sverige.  Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Genrebild. En skylt visar vägen till en kommuns socialförvaltning. Foto: / TT NYHETSBYRÅNGenrebild. En skylt visar vägen till en kommuns socialförvaltning. Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Genrebild. En skylt visar vägen till en kommuns socialförvaltning. Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Var tionde kommun gav bidrag till papperslösa

Publicerad

Omkring var tionde kommun i Sverige gav ekonomiskt bistånd till människor utan uppehållstillstånd förra året, rapporterar SVT

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson är kritisk. 

– Det som fått nej ska lämna landet. Man kan inte ge så dubbla signaler, säger Kristersson till SVT. 

Det är upp till landets alla kommuner att bestämma om personer som fått avslag på sin asylansökan men ändå stannar i landet ska få ekonomiskt bistånd – socialbidrag – eller inte. 

Enligt SVT, som kontaktat landets alla kommuner, gav knappt var tionde kommun någon form av ekonomiskt bistånd till personer utan uppehållstillstånd. 

"Barnen ska inte drabbas" 

Vissa kommuner, exempelvis Malmö och Stockholm, finns familjer som fått ett mer långsiktigt ekonomiskt stöd. I de flesta fall handlar det annars som så kallat "nödbistånd", uppger SVT. 

– De här barnens föräldrar har gjort ett val att stanna kvar, vi vet inte hur lång tid, men det är inget barnen kan styra över och barnen ska inte drabbas av föräldrarnas beslut, säger Åsa Lindhagen, socialborgarråd i Stockholm, MP, till SVT. 

"Problem att vi inte är tydliga" 

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson är kritisk. M vill sätta stopp för den här typen av bidrag. 

– Ja, jag tycker att det är ett problem att vi inte är tydliga i Sverige. Det kan inte vara så att man ger socialbidrag under en längre tid, som om man hade rätt att stanna, säger Kristersson till SVT. 

SVT har talat med Anna-Lena Sörensen, talesperson sociala frågor för Socialdemokraterna i riksdagen. Hon är tydligt med att människorna i fråga lever här utan att ha rätt till det – men säger samtidigt att barnfamiljer inte kan ha det hur dåligt som helst.  

Kan vara ännu vanligare 

Enligt SVT är det 244 av landets 290 kommuner svarat på frågorna. 23 kommuner har uppgett att man betalat ut försörjningsstöd till papperslösa – eftersom alla kommuner inte återkommit till SVT kan ännu fler kommuner ha gjort det. 

De flesta kommuner har betalat ut "akut nödbistånd", vilket enligt Sveriges kommuner och landsting, SKL, handlar om "tillfälligt bistånd för akuta åtgärder så att den enskilde kan undvika nöd". 

 

De här kommunerna har gett bistånd

Följande kommuner gett ekonomiskt bistånd till papperslösa under förra året: Boden, Botkyrka, Gotland, Göteborg, Hässleholm, Karlskoga, Karlskrona, Landskrona, Malmö, Malung, Mönsterås, Ronneby, Sigtuna, Stockholm, Sundsvall, Sunne, Trollhättan, Ulricehamn, Vadstena, Vara, Vimmerby, Ödeshög, Östra Göinge. 

 

Källa: SVT

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag