Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Var tionde kommun gav bidrag till papperslösa

M-ledaren Ulf Kristersson tycker inte kommunerna ska ge ekonomiskt bistånd till människor som nekats asyl men ändå stannar kvar i Sverige. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Genrebild. En skylt visar vägen till en kommuns socialförvaltning. Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Omkring var tionde kommun i Sverige gav ekonomiskt bistånd till människor utan uppehållstillstånd förra året, rapporterar SVT

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson är kritisk. 

– Det som fått nej ska lämna landet. Man kan inte ge så dubbla signaler, säger Kristersson till SVT. 

Det är upp till landets alla kommuner att bestämma om personer som fått avslag på sin asylansökan men ändå stannar i landet ska få ekonomiskt bistånd – socialbidrag – eller inte. 

Enligt SVT, som kontaktat landets alla kommuner, gav knappt var tionde kommun någon form av ekonomiskt bistånd till personer utan uppehållstillstånd. 

"Barnen ska inte drabbas" 

Vissa kommuner, exempelvis Malmö och Stockholm, finns familjer som fått ett mer långsiktigt ekonomiskt stöd. I de flesta fall handlar det annars som så kallat "nödbistånd", uppger SVT. 

– De här barnens föräldrar har gjort ett val att stanna kvar, vi vet inte hur lång tid, men det är inget barnen kan styra över och barnen ska inte drabbas av föräldrarnas beslut, säger Åsa Lindhagen, socialborgarråd i Stockholm, MP, till SVT. 

"Problem att vi inte är tydliga" 

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson är kritisk. M vill sätta stopp för den här typen av bidrag. 

– Ja, jag tycker att det är ett problem att vi inte är tydliga i Sverige. Det kan inte vara så att man ger socialbidrag under en längre tid, som om man hade rätt att stanna, säger Kristersson till SVT. 

SVT har talat med Anna-Lena Sörensen, talesperson sociala frågor för Socialdemokraterna i riksdagen. Hon är tydligt med att människorna i fråga lever här utan att ha rätt till det – men säger samtidigt att barnfamiljer inte kan ha det hur dåligt som helst.  

Kan vara ännu vanligare 

Enligt SVT är det 244 av landets 290 kommuner svarat på frågorna. 23 kommuner har uppgett att man betalat ut försörjningsstöd till papperslösa – eftersom alla kommuner inte återkommit till SVT kan ännu fler kommuner ha gjort det. 

De flesta kommuner har betalat ut "akut nödbistånd", vilket enligt Sveriges kommuner och landsting, SKL, handlar om "tillfälligt bistånd för akuta åtgärder så att den enskilde kan undvika nöd". 

 

De här kommunerna har gett bistånd

Följande kommuner gett ekonomiskt bistånd till papperslösa under förra året: Boden, Botkyrka, Gotland, Göteborg, Hässleholm, Karlskoga, Karlskrona, Landskrona, Malmö, Malung, Mönsterås, Ronneby, Sigtuna, Stockholm, Sundsvall, Sunne, Trollhättan, Ulricehamn, Vadstena, Vara, Vimmerby, Ödeshög, Östra Göinge. 

 

Källa: SVT