Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Var tionde försvarskvinna negativt särbehandlad

Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM
Foto: LASSE SVENSSON
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: JENS L'ESTRADE

Försvarsmakten har bekämpat sexuella trakasserier i flera år.

Men fortfarande upplever var tionde kvinnlig anställd sig negativt särbehandlad.

– Det är uppenbart att det förekommer kränkningar även bland Försvarsmaktens personal, säger kommunikationsdirektör Marcela Sylvander.

När ÖB Micael Bydén talade vid Officersförbundets pågående förbundsmöte i Upplands Väsby under onsdagen valde han att kort ta upp frågan om kränkningar och sexuella trakasserier.

Försvarsmakten hade under många år stora problem med hur myndighetens kvinnor behandlades och en mätning för nästan 20 år sedan visade att 59 procent av de kvinnliga officerarna någon gång varit utsatta för direkta sexuella trakasserier från chefer eller arbetskamrater.

Sveriges överbefälhavare Micael Bydén.Foto: HENRIK BRUNNSGÅRD/TT

691 personer upplever sig utsatta

I dag är situationen bättre – men den senaste medarbetarundersökningen visar ändå att var tionde kvinna inom Försvarsmakten, elva procent, upplever att de blivit negativt särbehandlade under en tolvmånadersperiod.

Det var sammanlagt 11 800 anställda som svarade i medarbetarundersökningen för 2016, där de bland annat fick frågan "om man som medarbetare hade upplevt en kränkande särbehandling under de senaste tolv månaderna". 691 personer svarade ja.

– Bryter man ned det här procentuellt i kvinnor och män så var det sex procent av männen och elva procent av kvinnorna, säger Marcela Sylvander.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör Marcela Sylvander.Foto: Boliden

"Vi ska skapa ett bättre rapporteringssystem"

Frågan har inte ställts på samma sätt tidigare, man har därför inga siffror att jämföra med förrän medarbetarundersökningen för 2017 är klar.

– Det är ju uppenbart att det förekommer kränkningar även bland Försvarsmaktens personal. Nu var kränkningarna inte graderade eller identifierade vilken typ av kränkningar eller särbehandlingar det handlar om och vi får titta på det. Vi tittar även på hur vi ska skapa ett bättre rapporteringssystem för trakasserier och se hur vi kan bli bättre på det här både som organisation och som enskild chef, säger Marcela Sylvander.

Tidigare i år fick en anställd inom Försvarsmakten löneavdrag på grund av att han utsatt rekryter för sexuella trakasserier.

 

LÄS MER: Anställd vid försvarsmakten sextrakasserade rekryt

 

Uppmanades dela sovsäck med chef

Vid en övning blev en kvinnlig soldat beordrad att sova i samma sovsäck som sin närmaste chef, skriver Aftonbladet. Samma kvinna fick också i uppgift att förevisa en så kallad fempunktstvätt naken inför de manliga rekryterna. En fempunktstvätt innebär att tvätta ansikte, händer, armhålor, skrev och fötter.

Medan han fick jobba kvar som vanligt efter samtal fråntogs den kvinnliga soldaten sitt vapen. Händelsen anmäldes till polisen och utreddes även internt, men ord stod mot ord och ingen av utredningarna kunde styrka att något brott begåtts. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.