"Var som en tromb över tunnelbanan"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
På Götgatan på Södermalm i Stockholm hindrade en stor bisvärm flera Stockholmare från att ta sig ner till Slussens tunnelbanestation vid lunchtid på lördagen.
Foto: Carl Rosenqvist

På lördagseftermiddagen var det dags igen.

En ny bisvärm invaderade Stockholms innerstad - den här gången på Götgatan på Södermalm.

– Det var som en tromb över tunnelbanan, säger Isak Ljungh, 31, som blev vittne till svärmen.

På fredagen invaderades Mäster Samuelsgatan i centrala Stockholm av flera tusen svärmande bin. Och på lördagen var det dags igen. …

På Götgatan på Södermalm i Stockholm hindrade en stor bisvärm flera Stockholmare från att ta sig ner till Slussens tunnelbanestation vid lunchtid.

– Folk som hade barnvagn vågade inte gå igenom. Någon satsade på att springa igenom men de flesta försökte gömma sig i butikerna runtomkring, säger vittnet Isak Ljungh.

Per Gravenius, 39, blev också vittne till bisvärmen. Han såg när bina togs om hand vid tvåtiden på eftermiddagen.

– Jag var inte jätteorolig men folk var ganska skakiga, säger han.

Blir vanligare

Experterna som Expressen.se har varit i kontakt med är eniga om att bisvärmar lär bli vanligare i stan. Det har helt enkelt blivit populärare att ha bin mitt inne i stan - och alla vet inte hur man ska sköta om dem.

– Det mest troliga är att de kommer från stan, bin flyger inte så våldsamt långt, de har en flygradie på kanske fem kilometer, säger Owe Björkman, medlem av Södertörns drottningodlingsklubb och en av de som fångade in bina som invaderade Mäster Samuelgatan på fredagen.

Han efterlyser mer utbildning bland hobbyodlarna.

– Absolut så är det så att kunskapsnivån är olika. Många går en kurs på 8-10 tillfällen, sen köper de ett samhälle och allt blir kanske inte som de har tänkt sig. Då kan bina svärma.

Det ostadiga vädret är också en orsak till att det har varit ovanligt många svärmar i år.

"Bin behövs"

Karolina Lisslö är vd för företaget Bee urban. De hyr ut bikupor till företag i Stockholm. Enligt henne har de 17 bikupor i innerstan, och hon är en av de största förespråkarna för fler bin i Stockholm.

Lisslö säger att företaget har kontrollerat alla sina bikupor och menar att det omöjligt kan vara någon av deras som har svärmat. Hon menar att det blivit trendigt att ha bin i stan och att det kan göra att många som kanske inte är så kunniga skaffar en bikupa.

– Vi förespråkar att man går kurser om man är intresserad av att skaffa ett bisamhälle. Sen skaffar man en kupa. Jag är absolut inte för att man ska köpa en bikupa och ställa den på balkongen, säger hon.

Flera personer som fastnat i bisvärmarna ifrågasätter nyttan av att ha bin mitt inne i stan. Lisslö hävdar att det är viktigt.

– Bin behövs lite överallt, det försvinner växter i vår nationalstadspark. Stockholmarna vallfärdar ut på Djurgården för att uppleva naturen och naturen håller på att försvinna, säger hon.

Inga regleringar

I nuläget kan vem som helst skaffa bin och placera kupan var de vill. Och från politiskt håll finns ingen vilja att reglera verksamheten.

– Vi vill ha en grön stad och bina ser till att vi får en grön stad. Sen får vi hoppas att det inte blir så mycket problem, säger Stockholms stadsmiljöborgarråd Per Ankersjö (C).

– Jag tycker mest att det är positivt. Det finns en stor majoritet av stockholmarna som vill ha en grön stad och det här är en sida av det.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.