Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Var jättesmal och förlorade mensen"

<p>När Expressen möter henne i en vit limousin säger hon "how embarrassing!".</p>Foto: Cornelia Nordström
Victoria Silvstedt berättar för Expressens Karin Sörbring om sin vardag och sitt liv.Foto: Cornelia Nordström
Foto: Cornelia Nordström

– Å nej, how embarrassing!, säger Victoria Silvstedt när Expressen möter henne med vit limousin på Arlanda.

Vi får lova att förklara för filmteamet hon ska träffa i Gustavsberg att lyxbilen inte är hennes idé.

– Här i Europa händer det möjligtvis att man har en Mercedes med privatchaufför som väntar på flygplatsen. Men den här gången flög jag varken businessclass eller privatflyg. Däremot hamnade jag bredvid Björn Borg, säger den 40-åriga stjärnmodellen.

FAKTA

NAMN: Karin Victoria Silvstedt.

ÅLDER: 40.

YRKE: Fotomodell, programledare, affärskvinna, skådespelare, designer.

BOR: Lägenheter i Monaco, New York och Miami. Äger en gigantisk, nybyggd villa med privat strand i Vaxholm i Stockholms skärgård, där hennes föräldrar numera bor.

FAMILJ: Sambo (Victoria vill inte uppge hans namn, men enligt uppgift är det den schweiziske finansmannen och mångmiljonären Maurice Dabbah som hon ofta syns på bild med).

FÖDD OCH UPPVUXEN: Född i Skelleftehamn som lillasyster till 1,5 år äldre Veronica och som storasyster till 14 år yngre Daniel. Uppvuxen i Ljusdal, byn Innertavle utanför Umeå och slutligen Bollnäs i Hälsingland.

MAMMA ÄR: Ulla Silvstedt, 67, pensionerad spa-terapeut.

PAPPA ÄR: Bo Silvstedt, 70, pensionerad revisor.

UTBILDNING: Samhällsvetenskaplig linje på Torsbergsskolan.

KARRIÄR: Framgångsrik utförsåkare (fyra i ungdoms-SM i storslalom 1989, 1,5 sekund efter vinnaren Pernilla Wiberg). Tvåa i "Miss Hawaiian Tropic", tvåa i "Fröken Sverige", topp tio i Miss World (1993). "Playmate of the year" (1997). Albumet "Girl on the run" sålde guld i Sverige (1999). Tv-karriär i Frankrike och Italien. Hade miljonpublik varje kväll i TF1:s underhållningsprogram "Lyckohjulet". Modellat för Lindex, Chanel, Givenchy, Guess Jeans. Tio filmroller, bland annat i "Saturday night" (2010).

AKTUELL: Bloggar sedan oktober 2014 för Expressens modesajt "Allt om mode",http://bloggar.expressen.se/victoriasilvstedt.

GODA EGENSKAPER: "Är alltid glad och positiv och tänker på andra".

SÄMRE EGENSKAPER: "Har inte så bra tålamod. Den där otåligheten visar sig tyvärr också när jag kör bil".

Min drömmiddag

Gäster:

Bill Gates, amerikansk datapionjär: "Han är en inspirerande businessperson som är engagerad i charity".

Warren Buffett, amerikansk investerare: "Har största hedgefonden och kan komma med bra investeringstips".

Barack Obama, amerikansk president: "He´s a good joker" (ungefär: "han har bra humor").

Vladimir Putin, Rysslands president: "Vore kul att få blicka in i hans hjärna".

Det äter och dricker vi:

"Skagenröra på svenska räkor, rysk kaviar med blinier och så marängsviss och choklad till efterrätt. Till detta dricker vi Dom Pérignon".

PS Så var mötet

Victoria sms:ar att hon behöver en kvart på sig att pudra näsan innan hon kommer ut i ankomsthallen på terminal fem på Arlanda efter att ha flugit tre timmar från Nice. Hon blir generad när hon inser att vi möter henne med en vit limousin. "Embarrassing att åka limousin här i Sverige! Ni måste berätta för filmteamet när vi kommer fram till Gustavsberg att det inte var min idé", säger hon, men tackar ändå artigt för omtanken. Hon tackar nej till champagne, men ber att vi ska stanna till på ett konditori där vi köper smoothie och kanelbulle. Victoria halar fram sin Louis Vuitton-plånbok, men Expressen bjuder förstås på fikat. Under färden blir det mer Bollnäsmål än svengelska. Victoria är oerhört vänlig, omtänksam och som hon säger själv, "down to earth".

Du skriver på din blogg på Expressens sajt "Allt om mode" att du i veckan åkte privatjet till Paris över dagen med en kompis för att prova coutureklänningar?

– Ja, jag gjorde en fitting (provning, reds anm) på Elie Saab, men jag har inte riktigt bestämt vilken klänning jag ska ha på galan i Monaco som heter "Red Cross Ball" med all the royals (kungligheter, reds anm), you know. Nu är jag bara i Sverige ett dygn för att spela in ett tv-program, men jag ska sova hos mamma och pappa i Vaxholm och umgås med min syster och mina gudbarn Isabella, 2, och William, 5. Dessutom hoppas jag hinna träffa min bästa kompis.

(Vi promenerar från terminal fem mot Sky City där limousinen är parkerad. Några män vi passerar ropar "Victoria" efter henne).

– Du, det var lång väg att gå det här, jag skulle ha tagit en sådan där "bagage thing", säger Victoria och skrattar när hon rasslar fram på sina 14 centimeter höga klackar.

Hur mycket vardag har du i ditt liv?

– Nja, det är en del. I går hade jag lite vardag. På kvällen hade jag i och för sig ett konst-event där det blev sent, så jag är helt slut i dag.

Men hur funkar det? Får du betalt för att förgylla sådana tillställningar? Det stod någonstans att du kan få 700 000 kronor för att visa upp dig på vissa galor.

– Jag kommenterar inga summor, men ibland får man betalt för att göra en "show off". På välgörenhetsgalor ställer man ju upp gratis. I går på dagen hann jag med att träna, simma en timma i både havet och poolen. Sedan gjorde jag naglarna och lite "trading" (aktiehandel, reds anm).

(Victoria får syn på limousinen).

– Å, gud vad pinsamt! Jag tycker att det blir lite genant att anlända till tv-inspelningen i Sverige i den här...

– Men det är klart att det ska bli roligt att åka med den här fina bilen och den här snygga tjejen (den kvinnliga chauffören Annelie Nilsson, reds anm).

Vad får du för reaktioner på din blogg?

– Mest positiva, faktiskt. Ibland känner jag att jag borde läsa mer vad det blir för kommentarer. Folk skriver att det här härligt att hänga med när det är glamoröst och fina kläder och de tycker att det är kul att jag träffar intressanta personer. För en del kanske det verkar vara en drömvärld. Jämför man mitt och min systers liv så är det ju helt olika. Hon är tvåbarnsmamma och vår vardag är lite annorlunda.

– Från början bloggade jag för Chic. Det var Charlotta Flinkenberg som frågade mig och på den tiden visste jag knappt vad en blogg var. Bloggen jag har på Expressens "Allt om mode" är lite grann som en Instagramblogg. Jag skriver inte att jag tvättar håret, går på toa och dricker kaffe. Men jag tycker att det är roligt att dela med mig lite bilder från den värld jag lever i.

Efter terrorattentaten i Frankrike i januari skrev du "Je suis Charlie" på bloggen?

– Ja, när något rör mig starkt vill jag reagera på det. Det här hände så nära hemma också. Jag har bott i Paris, bor i Monaco nu. Det var verkligen scary...

Vilken är den vanligaste missuppfattningen om dig?

– Många har nog uppfattningen att jag bara går på party, men jag jobbar hårt och har gjort det i 18 år och det har faktiskt givit mig en karriär som tv-presentatör, modell och skådespelerska. Nu håller jag även på med trading (aktiehandel, reds anm).

– Som många andra kvinnor är jag också galen i mode. I Monaco har jag en pytteliten garderob, där hänger det galgar överallt i bostaden. I New York har jag ett litet rum med hyllor för skor. Men jag vet aldrig vilka plagg jag har var. Då och då river jag ut alla kläder och rensar och ger till charity och tjejkompisar.

Det stod någonstans att du gått i terapi?

– Jag gick en session med min dåvarande man (den amerikanska journalisten Chris Wragge, reds anm). Han lurade dit mig när vi låg i skilsmässa. Men jag har aldrig gått i terapi på egen hand. Min mamma är den bästa terapeuten. Jag har en så nära kontakt med henne att jag inte behöver någon annan psykolog. Vi hörs nästan varje dag och jag känner inte att jag har några secrets för henne. Därmed inte sagt att det skulle vara något fel med att gå i terapi.

Hur ser du, som delvis lever på ditt utseende, på ditt yttre?

– Jag tar ganska allvarligt på det, för jag har fortfarande en del modellkontrakt. Dels har jag mitt eget underklädesmärke ("Very Victoria Silvstedt", reds anm) och dels gör jag fem-sex arbetsdagar per år för några olika klädmärken som jag samarbetat med länge.

– När jag reser går jag ofrivilligt ner i vikt för att jag inte hinner äta på de tider som jag är van vid. Mat är annars mat the highlight of my day och jag äter nästan allt och ser till att hålla i gång fysiskt för att kompensera. Jag går gärna ut och äter middag och tar efterrätt och dricker champagne. Frukost äter jag däremot helst hemma. Då blir det avokado, scrambles eggs med kokosfett, soja- eller mandelmjölk med müsli och bär, te, citronvatten och en massa vitaminer. Ju mer vitaminer jag trycker i mig, desto yngre tycker jag att jag håller mig, ha ha.

Du tackade nej till champagne nu. I din bransch ges annars många tillfällen att dricka. Hur gör du för att inte trilla dit?

– Jag tror inte att jag blir beroende av att ta något glas champagne om dagen, men det blir nästan aldrig mer än ett eller två glas för min del, jag dricker mig aldrig full. Visst har jag haft party i mitt liv, men varken jag eller någon av mina vänner har såvitt jag vet trillat dit och blivit alkoholister.

När jag intervjuade dig förra gången (för sju år sedan, på Grand Hôtel i Stockholm) berättade du om de hårda utseendekraven som i början av din karriär gav dig ätstörningar. Hur gör du för att inte hamna där igen?

– Gud, är det åtta år sedan du intervjuade mig? Nåväl, då var jag så ung och känslig och tog åt mig av allt.

(Victorias mobil ringer för andra gången. Det är "en nära vän" som berättar att Daily Mail precis har lagt ut paparazzibilder på Victoria och Victoria diskuterar saken på smattrande franska i sin Iphone medan hon plockar fram Blackberryn för att se fotografierna på hemsidan. "Shit, här var jag ju på beachcluben, där får de inte fota!", säger Victoria upprört och suckar. "I Saint Tropez vet man att det finns paparazzis överallt och man vet var man kan gömma sig, men i Monaco får fotograferna inte ta smygtagna bilder så där är jag inte lika vaksam").

Vi pratade om ätstörningar.

– Just det. Nu är jag starkare och tycker inte att det är hela världen om jag går upp något kilo. Jag känner mig faktiskt mer kvinnlig när jag har lite mer curves. Jag kom till Paris från slalomvärlden och hade alldeles för mycket muskler för modellfirmans smak. Jag levde på bara frukt och vatten och ett tag var jag jättesmal och förlorade mensen. Det passade inte alls min bodytype att vara så mager. Nu är jag mer sportig igen.

Hur är det att åldras i modellbranschen? Du talade med förfäran om att du nyligen hittade ett grått hårstrå i ögonbrynet?

– Jag känner mig pigg och har oftast mycket energi. Mitt knep är att hålla mig aktiv och ha en positiv inställning. Att socialize mycket håller en också ung. Det gäller att ha kul, träna, ha vänner. Samtidigt kan jag inte jämföra mig med 25-åringar. Jag har nog haft det lite för mycket kul på sistone och skulle behöva en vecka på spa, men det får bli senare i augusti.

Många skiljer på självförtroende för det man presterar och självkänsla som man känner i kraft av egenvärde. Hur är din självkänsla?

– Bättre än när jag var yngre. Jag har mer erfarenhet, vet mer vad jag vill, kan stå upp för mig själv och det jag säger. I den bransch jag verkar har jag också fått mycket positiv uppmärksamhet och det ger bättre självförtroende, vilket i sin tur bättrar på självkänslan.

Vad vill du vara känd för?

– Att jag kämpar på och gör det jag vill. Jag har ju inte bara haft en karriär utan gjort en massa roliga grejer. Jag jobbar i olika länder och kulturer. Jag vill bli ihågkommen som positiv och glad, framåt och ändå "down to earth" för jag vet var jag kommer ifrån. Pengar kan komma och gå, jag är densamma oavsett.

Då vi träffades för sju år sedan sa du att det inte skulle bli några fler utvik, "I´m fed ut with this sexy chic", och det har du hållit. Varför?

– Been there, done that. Jag har åldrats mellan tinningarna. Det är många år sedan jag gjorde sådant. Det ger mig inte någon stimulans längre.

– Däremot har jag ingenting emot den uppmärksamhet jag får av att folk känner igen mig och ställer ofta upp på selfies med fans. I Frankrike och Italien där jag varit guest star ropar många efter mig på gatan.

Vad ångrar du mest?

– Inte så mycket, jag har lärt mig av de misstag jag har gjort.

Men jag måste få fråga dig om Youtubeklippet där du suger på korvar och baguetter! Vad är det?

– Hu, det vill jag inte ens tänka på. Det spelades in för typ 20 år sedan då jag hostade en komedishow. Inslaget spelades in på skämt, med glimten i ögat.

Din modellagent Mika Kjellberg poängterar ofta hur smart du är?

– Säger hon det? Det kan nog stämma att jag är streetsmart, men inte booksmart. Jag pickar upp saker snabbt och lär mig lätt, som nu senast om trading. But sometimes I´m too fast.

Vad är feminism för dig?

– Jag har inga kommentarer till det, jag vet inte vad jag ska säga.

Men om vi talar om jämställdhet då?

– Det är Sverige för mig! Jag har bott en stor del av mitt liv i USA där klyftorna är mycket större än här. Den svenska grundidén om att alla ska ha det bra är fin. I Frankrike är det också bra välfärdssystem. Men jag tycker också att det är viktigt att de som jobbar hårt ska få lite mer i plånboken än de som inte jobbar alls.

Tidigare har du sagt att du inte röstat i Sverige, men i det senaste riksdagsvalet gjorde du det?

– Ja, den här gången var jag hemma i Monaco när röstsedlarna kom. Förr om åren har jag inte fått talongerna i tid. Jag hänger med i vad som händer i Sverige genom att jag läser Expressen på nätet och pratar med mamma och pappa. Dessutom läser jag Herald Tribune, New York Times och Bloomberg News och ser på CNN och NBC.

Om du inte vill prata så mycket om jämställdhet mellan könen kanske du kan säga något om hur du vill att män ska vara mot dig?

– Jag tycker självklart att kvinnor ska ha lika bra lön som män. Ibland undrar jag dock om man inte tappar lite av det romantiska i Sverige när man drar allting till sin spets. Jag ser ingen motsättning mellan att vi är lika mycket värda och att det är trevligt om en man är lite gentleman, håller upp dörrar och hjälper till att bära väskor. Vi kvinnor ska inte behöva vara precis som män för att få respekt. I Frankrike och USA är det självklart för många män att visa sin uppskattning för kvinnor.

Du sade tidigare att du pratar om allt med din mamma, men du förvarnade inte henne om att du som 19-åring lät göra en bröstförstoring för att "bättre fylla ut kuporna vid underklädesplåtningar"?

– Det stämmer, men jag vill inte prata om mina bröst, det är så uttjatat och känns inte längre intressant.

2006 berättade du i en Tilde de Paula-intervju att du blivit utsatt för våldtäktsförsök av din dåvarande hyresvärd.

– Jag har en liten love-and-hate-relation till Frankrike och har, fast jag trivs jättebra där nu, varit med om jättejobbiga saker i det landet. När jag var ny i Paris stötte jag på blottare i tunnelbanan och män som tog mig i baken och jag var nästan nära att ge upp och flytta hem. Herregud, på den tiden hade man ju inte ens mobiltelefon eller kreditkort!

– Jag flyttade fem gånger för att skaka av mig den där stalkern som försökte ge sig på såväl mig som Donald Trumps fru Melania Knauss, som jag delade lägenhet med. Det var först när jag efter ett år träffade en pojkvän som jag flyttade ihop med som det lugnade ner sig.

Vad vet du i dag som du önskar att du hade vetat som 20-åring?

– När man börjar i branschen är det så spännande att se vad som ska happen next. Det vore inte lika exciting om man hade facit från början. Men om jag skulle ge mitt tonåriga jag ett råd så vore det att inte åka till Paris och börja modella, även om det förhoppningsvis är annorlunda och säkrare nu för dagens unga fotomodeller.

Då Filip och Fredrik i sin andra säsong av "Ett herrans liv" 2006-2007 frågade om du varit med om någon trekant svarade du "nej, men fyrkant". Det vill jag naturligtvis veta mer om...

– I was just kidding, förstår du väl! Vad vore lämpligare att svara Filip och Fredrik än just detta? Men jag pratar inte offentligt om sådana privata detaljer.

Hur försörjer du dig, utöver att det kan generera pengar när du visar upp dig på en del galor?

– Jag gjorde ju tv så gott som dagligen i Frankrike och Italien i sju år och det gav en bra buffert. Numera tackar jag nej till många förfrågningar och har bara några stycken modellkontrakt som jag fortsätter med. Sedan är jag jätteintresserad av trading och kollar kurserna både morgon och kväll.

– Annars har jag inte så mycket utgifter. När jag är ute på jobb betalar uppdragsgivaren hotell, mat och kläder.

Hur pass prismedveten är du?

– Jag har absolut koll, även på vad mjölken kostar hemma i matvaruaffären i Monaco. Visst köper jag en del märkesplagg, men jag har inte så jättedyra vanor och skulle aldrig ta private jet. Däremot har jag generösa vänner som har egna flygplan och som låter mig åka med.

– För mig är det viktigt att vara självförsörjande, att ha a sense of freedom.

Din mamma Ulla säger att du är väldigt generös?

– Mina föräldrar bor i mitt hus i Vaxholm och jag gillar att ta med dem, min syster och hennes familj och min bror till min andra lägenhet i Florida på vintrarna.

Vad vill du att det ska stå om familj i faktarutan? Ska Maurice (den schweiziske finansmannen och mångmiljonären Maurice Dabbah som Victoria i många år synts på bild med, reds anm) vara omnämnd?

– Jag är ju inte gift, men sambo är jag. Fast jag vill inte gå in på namn, då blir det helt plötsligt legitimt för pressen att spekulera i mitt privatliv.

Du är bonusförälder, har jag förstått?

– Är jag? Det vill jag heller inte prata om, men jag är gudmor till min systers barn. Dem träffar jag så mycket jag bara kan och älskar som om de vore mina egna barn.

Du har i alla intervjuer på sistone pratat om din önskan att bli mamma?

– Ja, jag hoppas att jag inom fem år har barn. En liten flicka, please! Men man kan inte få allt man önskar här i livet och vi får se hur det blir med den saken.

Då du var gift med Chris Wragge sa du att han var svartsjuk och ville att du skulle ha höghalsad tröja och vara hemmafru. Hur hanterar du svartsjuka i dag?

– Nu har jag inga problem på den fronten. Då jag var gift med Chris var jag borta hela tiden och han blev helt galen på att han såg mig oftare på bilder i tidningarna än hemma. Det gick så fort när vi gifte oss. Jag föll pladask för att han var så säker på oss och jag försökte ändra mig för att göra honom nöjd. Det var delvis därför jag började jobba mer i Europa, för att han inte ville att jag skulle göra grejer i USA. Och så gick det som det gick...

– Om jag hade varit singel nu hade jag kanske gjort ännu mer jobb än vad jag gör i dag, men man måste inte hoppa på allt. Den tiden då jag pendlade mellan Rom och Paris hade jag ingen egentid alls. Nu vill jag hinna med yogalektioner, vänner, träning.

Du är djurvän. Berätta!

– Jag växte upp med hästar och red egna hästen Lassie Bahn till dess att jag blev för lång för honom. Då fick jag ett halvblod i stället, Honeymoon, som jag red upp till klass "lätt b". Jag rider fortfarande när jag får chansen, men det skulle vara knepigt att ha egen häst i Monaco.

– Jag äter mest fisk och en del kyckling, men undviker nötkött för jag tycker synd om korna. Kor och grisar plågas ofta under uppfödning och slakt.

När du intervjuades av Adam Alsing i Miss World-tävlingen 1993 sa du att du gärna skulle vilja träffa kungen. Har du gjort det nu?

– Jag har ju inte det. Jag såg honom på nära håll på prins Alberts och Charlenes bröllop i Monaco, men vågade inte gå fram till honom och säga hej. Däremot hejade jag på prins Daniel. Vi kommer från samma trakter och har gemensamma vänner.

Hur pass nära vän är du med prins Albert?

– Vi känner varandra jättebra och jag älskar Charlene. Hon är så naturlig och sportig. I söndags var jag på en Robbie Williams-konsert i deras palats. Charlenes bror ska gifta sig med en nära vän till mig och då kommer så klart Albert och Charlene också.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.