Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Var för extrem för SD – hjälper nu flyktingar

Jessica Ohlson är ordförande för gamla SDU, som Sverigedemokraterna klippte banden till efter att hon valdes till ordförande. Foto: SDU
Nu har Jessica Ohlson, av Migrationsverket, förordnats som offentligt biträde i 17 asylärenden sedan december 2015. Foto: Sven Lindwall

Hon anses för extrem för Sverigedemokraterna och vill stänga Europas gränser.

Men som jurist arbetar hon för att flyktingar ska få stanna i Sverige.

SDU:s ordförande Jessica Ohlson har blivit förordnad i 17 ärenden som offentligt biträde för asylsökande - av Migrationsverket.

– För mig är det inga problem att skilja på en politisk och yrkesmässig roll, säger hon.

Offentligt biträde

Ett offentligt biträde hjälper den asylsökande med asylärendet i de fall där det finns en risk för utvisning.

Personer under 18 år blir alltid tilldelade ett offentligt biträde.

Staten står för kostnaden för det offentliga biträdet.

Källa: Migrationsverket

Jessica Ohlson är ordförande för gamla SDU, som Sverigedemokraterna klippte banden till efter att hon valdes till ordförande. Partiet tyckte att SDU hade fortsatt på en väg som var för extrem för Sverigedemokraterna i och med valet av henne.

Under hösten 2015 uteslöts Jessica Ohlson också ur Sverigedemokraterna.

Nu har hon, av Migrationsverket, förordnats som offentligt biträde i 17 asylärenden sedan december 2015. Ett offentligt biträde ska hjälpa den asylsökande i kontakten med Migrationsverket och stötta denne i processen.

– Det är väldigt nytt. Jag har börjat på praktik mer eller mindre på en byrå och har haft några förordnanden, säger Jessica Ohlson.

Jessica Ohlson är biträdande jurist och tog juristexamen vid Uppsala universitet våren 2015. Hon ser inga problem med sin roll som offentligt biträde med tanke på hennes åsikter i frågan.

– Absolut inte. Som politiker vill man ändra lagstiftningen men som jurist får man förhålla sig till den som finns. För mig är det ingen skillnad i den här typen av mål, säger hon.

"Inte min uppgift"

Jessica Ohlson har tidigare uppmanat till att bland annat "bygga Fort Europa".

– Givetvis är jag av den uppfattningen att vi har tagit emot det vi kan och det får räcka nu för ett tag. Vi måste behandla de ansökningar som har inkommit och se till att allt blir rätt. Förmodligen är det många som har sökt asyl utan att ha skyddsskäl eller rätt att söka asyl i Sverige.

Vad ska kraven vara för asylskäl enligt dig?

– De regler som vi redan har i dag. Men de måste tillämpas så som det är tänkt.

Du tycker inte att det görs i dag, låter det som?

– Tyvärr har det hastats igenom i vissa fall, man har inte kunnat kontrollera identitet till exempel. Det har visat sig att de som påstår sig vara ensamkommande barn inte har varit det, det är viktigt att man gör en ordentlig utredning och att de som verkligen har skyddsskäl ska få stanna.

Kan de personer som du är biträde åt känna sig trygga med att du gör vad de kan för att de ska få uppehållstillstånd i Sverige?

– Självklart kan de göra det. Om de inte gör det uppfyller jag inte mitt arbete och kan inte ha den här typen av uppdrag. För mig är det inga problem att skilja på en politisk och yrkesmässig roll.

Hon säger också att Migrationsverket har ringt till hennes advokatbyrå och särskilt efterfrågat kvinnliga jurister som offentliga biträden.

Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket, menar att personens åsikter inte spelar roll för Migrationsverket. Han ser därför inga problem med Jessica Ohlson som offentligt biträde.

– Den här personen har relevant utbildning och det finns inget att invända mot hur personen har agerat tidigare, säger han.

Kan bryta mot etiska regler

Karin Gyllenring, advokat på Asylbyrån, menar att Jessica Ohlson kan bryta mot Advokatsamfundets etiska regler när hon företräder klienter i asylärenden.

– Finns det en risk för att advokatens egenintresse går stick i stäv med klientens bästa ska man tacka nej till uppdraget. Det är en intressant fråga att lyfta i det här fallet, säger hon.

Hon lyfter också vikten av ett engagerat offentligt biträde i just asylärenden.

– Det är en oerhört viktig roll i och med att det är utsatta människor vi företräder. Det är väldigt viktigt att det är ett engagerat och kunnigt biträde som står bakom sin klient. Många gånger kan det offentliga biträdets insats vara avgörande för resultatet.

Även Viktor Banke, biträdande jurist och expert i asylrättsfrågor, menar att förordnandet av Jessica Ohlson väcker flera frågor.

– Det offentliga biträdets roll är så central. De som brinner för klientens sak gör större skillnad. Det är fri bevisprövning så det finns många saker som ett biträde kan ta upp. Men det går inte att utesluta att person med de här åsikterna kan göra ett bra jobb, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!