Jessica Ohlson är ordförande för gamla SDU, som Sverigedemokraterna klippte banden till efter att hon valdes till ordförande. Foto: SDUJessica Ohlson är ordförande för gamla SDU, som Sverigedemokraterna klippte banden till efter att hon valdes till ordförande. Foto: SDU
Jessica Ohlson är ordförande för gamla SDU, som Sverigedemokraterna klippte banden till efter att hon valdes till ordförande.  Foto: SDU
Nu har Jessica Ohlson, av Migrationsverket, förordnats som offentligt biträde i 17 asylärenden sedan december 2015. Foto: Sven LindwallNu har Jessica Ohlson, av Migrationsverket, förordnats som offentligt biträde i 17 asylärenden sedan december 2015. Foto: Sven Lindwall
Nu har Jessica Ohlson, av Migrationsverket, förordnats som offentligt biträde i 17 asylärenden sedan december 2015. Foto: Sven Lindwall

Var för extrem för SD – hjälper nu flyktingar

Publicerad

Hon anses för extrem för Sverigedemokraterna och vill stänga Europas gränser.

Men som jurist arbetar hon för att flyktingar ska få stanna i Sverige.

SDU:s ordförande Jessica Ohlson har blivit förordnad i 17 ärenden som offentligt biträde för asylsökande - av Migrationsverket.

– För mig är det inga problem att skilja på en politisk och yrkesmässig roll, säger hon.

Jessica Ohlson är ordförande för gamla SDU, som Sverigedemokraterna klippte banden till efter att hon valdes till ordförande. Partiet tyckte att SDU hade fortsatt på en väg som var för extrem för Sverigedemokraterna i och med valet av henne.

Under hösten 2015 uteslöts Jessica Ohlson också ur Sverigedemokraterna.

Nu har hon, av Migrationsverket, förordnats som offentligt biträde i 17 asylärenden sedan december 2015. Ett offentligt biträde ska hjälpa den asylsökande i kontakten med Migrationsverket och stötta denne i processen.

– Det är väldigt nytt. Jag har börjat på praktik mer eller mindre på en byrå och har haft några förordnanden, säger Jessica Ohlson.

Jessica Ohlson är biträdande jurist och tog juristexamen vid Uppsala universitet våren 2015. Hon ser inga problem med sin roll som offentligt biträde med tanke på hennes åsikter i frågan.

– Absolut inte. Som politiker vill man ändra lagstiftningen men som jurist får man förhålla sig till den som finns. För mig är det ingen skillnad i den här typen av mål, säger hon.

"Inte min uppgift"

Jessica Ohlson har tidigare uppmanat till att bland annat "bygga Fort Europa".

– Givetvis är jag av den uppfattningen att vi har tagit emot det vi kan och det får räcka nu för ett tag. Vi måste behandla de ansökningar som har inkommit och se till att allt blir rätt. Förmodligen är det många som har sökt asyl utan att ha skyddsskäl eller rätt att söka asyl i Sverige.

Vad ska kraven vara för asylskäl enligt dig?

– De regler som vi redan har i dag. Men de måste tillämpas så som det är tänkt.

Du tycker inte att det görs i dag, låter det som?

– Tyvärr har det hastats igenom i vissa fall, man har inte kunnat kontrollera identitet till exempel. Det har visat sig att de som påstår sig vara ensamkommande barn inte har varit det, det är viktigt att man gör en ordentlig utredning och att de som verkligen har skyddsskäl ska få stanna.

Kan de personer som du är biträde åt känna sig trygga med att du gör vad de kan för att de ska få uppehållstillstånd i Sverige?

– Självklart kan de göra det. Om de inte gör det uppfyller jag inte mitt arbete och kan inte ha den här typen av uppdrag. För mig är det inga problem att skilja på en politisk och yrkesmässig roll.

Hon säger också att Migrationsverket har ringt till hennes advokatbyrå och särskilt efterfrågat kvinnliga jurister som offentliga biträden.

Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket, menar att personens åsikter inte spelar roll för Migrationsverket. Han ser därför inga problem med Jessica Ohlson som offentligt biträde.

– Den här personen har relevant utbildning och det finns inget att invända mot hur personen har agerat tidigare, säger han.

Kan bryta mot etiska regler

Karin Gyllenring, advokat på Asylbyrån, menar att Jessica Ohlson kan bryta mot Advokatsamfundets etiska regler när hon företräder klienter i asylärenden.

– Finns det en risk för att advokatens egenintresse går stick i stäv med klientens bästa ska man tacka nej till uppdraget. Det är en intressant fråga att lyfta i det här fallet, säger hon.

Hon lyfter också vikten av ett engagerat offentligt biträde i just asylärenden.

– Det är en oerhört viktig roll i och med att det är utsatta människor vi företräder. Det är väldigt viktigt att det är ett engagerat och kunnigt biträde som står bakom sin klient. Många gånger kan det offentliga biträdets insats vara avgörande för resultatet.

Även Viktor Banke, biträdande jurist och expert i asylrättsfrågor, menar att förordnandet av Jessica Ohlson väcker flera frågor.

– Det offentliga biträdets roll är så central. De som brinner för klientens sak gör större skillnad. Det är fri bevisprövning så det finns många saker som ett biträde kan ta upp. Men det går inte att utesluta att person med de här åsikterna kan göra ett bra jobb, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag