Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Var fjärde elev i Sverige var hemma från skolan i veckan

Lena Hallengren: ”Har en extrem smittspridning”
Var fjärde elev var hemma från skolan i veckan enligt Ekots enkät.
Foto: Shutterstock

Var fjärde elev var hemma från skolan i veckan.

Det visar en enkät bland Sveriges skolor som Sveriges Radio Ekot har gjort.

Coronapandemin skapar stora problem med hög frånvaro bland elever och personal för skolor i Sverige enligt Ekots undersökning.

1 035 av 4 800 skolor i Sverige svarade på enkäten som ställde frågan hur många elever och skolpersonal som var frånvaroanmälda den 24 januari. För eleverna var frånvarosiffran 25 procent medan 23 procent bland skolpersonalen var frånvaroanmälda.

Siffrorna varierar dock mycket från skola till skola. Vissa har frånvarosiffror på 60 procent medan andra knappt har någon frånvaro alls.

Lärarförbundet kräver en miljard extra

Lärarförbundet kräver en miljard kronor extra från staten till vikarier under våren för att bekämpa coronapandemins skadliga inverkan på undervisningen.

– Det går inte att bedriva undervisning och hålla skolor öppna om det inte finns tillräckligt många lärare på plats, säger lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

FHM: Flera restriktioner borta 9 februari

Karin Tegmark Wisell: ”Vissa åtgärder kommer ligga kvar”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.