Foto: Tommy Pedersen
 Foto: Tommy Pedersen

Var femte vill byta ut Hägglund

Publicerad
Uppdaterad
Det blåser kring Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund. Nästan sju av tio förtroendevalda kristdemokrater kräver att han fortsätter driva frågan om vårdnadsbidraget. Samtidigt får Fredrik Reinfeldt skulden för att partiet tappade i valet, visar Expressens stora enkät som besvarats av närmare 300 KD-politiker.
Göran Hägglund ifrågasatte nyligen om partiet ska fortsätta driva vårdnadsbidraget. Det skulle han inte ha gjort.
I Expressens enkät, som i går besvarades av närmare 300 förtroendevalda kristdemokrater i hela landet, svarar 66 procent nej på frågan om partiet bör ge upp vårdnadsbidraget i dess nuvarande form.

Ger Reinfeldt skulden

Var femte KD-politiker anser samtidigt att Göran Hägglund bör bytas ut som partiledare på rikstinget nästa år.
Bland de som anses mest lämpade att ta över nämns Stefan Attefall, Bengt Germundsson, Mats Odell och Maria Larsson.
Expressen frågade också KD-politikerna om de anser att hela partistyrelsen bör ställa sina platser till förfogande.
Ja, svarar 19 procent av de KD-politikerna i enkäten.
De förtroendevalda KD-politikerna ger samtidigt Moderaterna och statsminister Fredrik Reinfeldt skulden för att partiet backade i valet.

"Har slukat oss"

En förtroendevald kristdemokrat konstaterar:
- Moderaterna har slukat oss totalt. Även tagit över vissa frågor. Vi måste höras mer!
En annan KD-politiker svarar i Expressens enkät:
- Moderaterna är alltför maktfullkomliga. Det är ett "uppifrån och ner-parti". Kristdemokraterna borde mera vara "nerifrån-och upp-parti".
En tredje kristdemokrat hävdar: Moderaterna har dribblat bort flera av de frågor som Kristdemokraterna gått till val på.

"Färglösa personer"

Flera förtroendevalda kristdemokrater konstaterar samtidigt att partiet har sig självt att skylla för dåligt inflytande i Alliansen.
- KD representeras av färglösa personer med minimal känsla för marknadsföring, skriver en KD-politiker.
En annan konstaterar:
- Att skylla på Moderaterna är ingen ursäkt. Kristdemokraterna har inte lyckats nå ut med något tydligt budskap.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag