Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Var femte kommun har alltid styrts av män

Solna är en av de kommuner som fortfarande aldrig har styrts av en kvinna. Foto: Shutterstock
KRITISK. ”Poängen med representation är att man ska fånga upp flera perspektiv i politiken. Hälften av Solnaborna är kvinnor. Det är självklart att det ska synas vid makten”, säger Sara Kukka-Salam (S) till Dagens Samhälle. Solna har hittills aldrig haft en kvinna på posten som kommunstyrelsens ordförande.

Andelen kommuner som styrs av kvinnor minskade efter valet i höstas.

En av fem kommuner har aldrig haft en kvinna på posten som kommunstyrelsens ordförande, visar en granskning av Dagens Samhälle.

Efter valet 2014 fanns 108 kvinnor på posten som kommunstyrelseordförande, men efter valet 2018 hade siffran sjunkit till 93 kvinnor.

Mycket har hänt de senaste 40 åren – 1979 fanns endast sex kvinnliga kommuntoppar i Sverige – men 57 kommuner har fortfarande inte styrts av en kvinna.

En av dem är Solna, där Moderaterna haft makten de senaste 20 åren. Under denna period har partiet tillsatt totalt 20 kommunalråd – samtliga män.

– Det är skandal och pinsamt att det ser ut så, säger oppositionsrådet Sara Kukka-Salam (S) till Dagens Samhälle men får mothugg av kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (M) i samma tidning:

– Vi har aldrig tyckt att det varit viktigt vad folk har mellan benen, vilket land de är födda i eller vilken könsidentitet de har. Vi är mer intresserade av att bedöma vad de gör och vad de har i huvudet än mellan benen.

Dagens Samhälle, som ges ut av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), har tittat närmare på könsfördelningen bland ks-ordföranden som är den högsta politikern på kommunnivå.

Dagens Samhälles granskning visar att S-styrda kommuner dominerar listan över manliga bastioner. 30 av 57 som aldrig haft kvinnlig ordförande i kommunstyrelsen styrs i dag av en socialdemokrat – däribland traditionellt röda fästen som Fagersta, Grums, Kramfors och Trollhättan.

Socialdemokraterna har posten som kommunstyrelsens ordförande i 127 kommuner. Andelen kvinnliga ks-ordföranden i S sjönk efter valet från 41 till 31 procent. Därmed, noterar Dagens Samhälle, är S nere på samma låga andel som Moderaterna.

– Det är ett underkännande för vårt parti, säger Jimmy Jansson, kommunstyrelsens ordförande (S) i Eskilstuna, till tidningen.

Hans partikamrat Sarita Hotti i Eskilstuna konstaterar att ”på måndagsmorgnarna samlas en grupp män. Och så jag”.

Centerpartiet har en jämnare fördelning mellan könen när det gäller högsta politiska makten i kommunerna. Av alla C-märkta ks-ordföranden är 45 procent kvinnor.

Kommunerna som alltid styrts av en man

(Inom parentes: vilket parti som i dag innehar posten som kommunstyrelsens ordförande)

Arvika (S)

Bengtsfors (M)

Bjuv (S)

Bollebygd (Folkets röst)

Borlänge (S)

Dals-Ed (C)

Eskilstuna (S)

Essunga (M)

Fagersta (S)

Filipstad (S)

Gnesta (S)

Grums (S)

Hallsberg (S)

Kalmar (S)

Karlshamn (S)

Knivsta (S)

Kramfors (S)

Kungsbacka (M)

Kungsör (S)

Lidköping (S)

Lomma (M)

Lysekil (S)

Malung-Sälen (S)

Malå (V)

Markaryd (KD)

Mellerud (C)

Munkfors (S)

Mönsterås (C)

Nacka (M)

Norsjö (S)

Nyköping (S)

Ockelbo (S)

Oskarshamn (S)

Robertsfors (S)

Ronneby (M)

Salem (M)

Sjöbo (M)

Skellefteå (S)

Skurup (M)

Solna (M)

Sotenäs (M)

Sävsjö (KD)

Tibro (S)

Tranemo (S)

Trelleborg (M)

Trollhättan (S)

Töreboda (M)

Uddevalla (Uddevallapartiet)

Ulricehamn (C)

Vaggeryd (M)

Valdemarsvik (S)

Vårgårda (C)

Vännäs (S)

Ånge (S)

Älvdalen (C)

Öckerö (KD)

Östra Göinge (M)

Källa: Dagens Samhälle