Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas"

Försvarsminister Peter Hultqvist (S).
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Björn von Sydow.

Ett väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas, det fastslår försvarsberedningen.

Sjukvården måste stärkas avsevärt, och varje enskild medborgare måste klara sig en själv en vecka – helt utan stöd från det offentliga vid en kris, skriver beredningen i sin nya rapport.

– Jag vill hävda att de förslag vi lägger fram i dag innebär en samhällsreform, säger Björn von Sydow, S.

Samtidigt skriver man att Ryssland är det stora hotet och förslagen kräver att årliga miljardbelopp satsas.

På onsdagen presenterar Försvarsberedningen sin delrapport Motståndskraft, inriktningen av totalförsvaret och utformningen av det civila försvaret för perioden 2021-2025. Rapporten fastslår en rad saker, däribland att man i dagsläget inte kan utesluta ett väpnat angrepp mot Sverige.

"Ett väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas. Det kan inte heller uteslutas att militära maktmedel eller hot om sådana kan komma att användas mot Sverige", skriver man. Försvaret måste därför planera för att kunna hantera en tre månader lång kris. 

"Det civila försvaret inom ramen för ett sammanhållet totalförsvar ska planera för att under minst tre månader kunna möta och hantera en säkerhetspolitisk kris i Europa."

Kostnaderna för att uppnå kraven i rapporten uppskattar man kommer uppgå till 4,2 miljarder kronor per år i slutet av försvarsperioden 2021-2025. 

Medborgare ska kunna klara sig själva i en vecka

Rapporten som överlämnas till försvarsminister Peter Hultqvist (S) ställer inte bara krav på försvarsinstanster, utan skriver även att säkerhetsläget kräver förberedelser och samarbete mellan människor:

"Den enskilde har ett ansvar givet de omständigheter som råder i kris och krig" och beredningen föreslår att individen "ska ha en beredskap för att klara sin egen försörjning och omsorg under en vecka utan stöd från det offentliga".

Rapporten presenterar en brev överenskommelse bland partierna där alla i stora drag är överens om att totalförsvaret nu ska byggas upp igen. Däremot motsätter sig Vänsterpartiet att ett väpnat angrepp mot Sverige är tänkbart i nutid. 


LÄS MER: Krig, naturkatastrof eller stor kris – så rustar du som en äkta ”prepper” 


Sjukvården måste förstärkas

Kapaciteten inom svensk sjukvård måste förstärkas avsevärt, skriver Försvarsberedningen. "I krig kan antalet skadade uppgå till sammantaget flera tiotusental. En sådan situation skulle innebära en mycket stor belastning på sjukvården", skriver man i rapporten och efterfrågar högre krav på regeringen.

"Det förutsätter att det i Regeringskansliet finns personal som är utbildad, övad samt som har erfarenhet och kompetens av frågor rörande totalförsvaret och beredskapsförberedelserna i regeringen och Regeringskansliet." 


LÄS MER: Lina, 21, är beredd på det värsta 


Björn von Sydow: "Väpnat angrepp kan inte uteslutas"

Björn von Sydow (S), ordförande i försvarsberedningen, säger att beredningens slutsatser innebär en samhällsreform. 

– I en tillbakablick har det säkerhetspolitiska läget försämrats. Ett väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas. Det kan heller inte uteslutas att militära maktmedel kan användas mot Sverige, säger han och fortsätter. 

– Jag vill hävda att de förslag vi lägger fram i dag innebär en samhällsreform. Ett krig innebär enorma påfrestningar för civilbefolkningen. För att minska dessa, anser försvarsberedningen att det måste upprättas planer för skyddet av befolkningen.

Bland annat vill man se över beståndet av skyddsrum liksom att befintliga skyddsrum iordningsställs.

Moderaten Hans Wallmark: Var inte rädda

Hans Wallmark (M) ur försvarsberedningen, säger att rapporten påvisar stora brister i försvaret.

– Detta är inte för att vi ska vara rädda - detta är ett arbete för att vi ska vara förberedda, det är en stor skillnad. Stora brister är identifierade och det är det som presenteras i den här 200 sidor långa rapporten med områden som måste uppmärksammas, betonas och åtgärdas, säger han.

Moderaten Hans Wallmark: "Detta är inte för att vi ska vara rädda - detta är ett arbete för att vi ska vara förberedda"
Foto: SVEN LINDWALL

Rysk säkerhetspolitik mer konfrontatorisk

I rapporten lyfts upp hur rysk säkerhetspolitik blivit mer konfrontatorisk mot USA, Nato och EU. "Den ryska regeringen fortsätter att undergräva och utmana den internationella stabiliteten genom påverkanskampanjer mot enskilda länder, inblandning i val, provokativa och hotfulla uttalanden samt styrkedemonstrationer i form av militära omdispositioner", skriver man i rapporten.

Andra länders påverkan på exempelvis politiska val är något som oroar Anders Schröder, försvarspolitisk talesperson för Miljöpartiet.

– De senaste årens försök av utländska aktörer att påverka valrörelser i Europeiska länder är oroväckande. Inte minst givet vårt eget val nästa år, säger han vid presentationen. 

Anders Schröder, Miljöpartiets försvarspolitiske talesperson, säger att försöken att påverka politiska val är oroväckande.
Foto: SVEN LINDWALL

Mikael Oscarsson (KD): Detta är sanningen

– Ett väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas, det är sanningen. Det har varit svårt i vissa kretsar att inse, men så här är det och vi måste ha en beredskap om det händer, säger Kristdemokraternas försvarspolitiska talesperson Mikael Oscarsson.

Rapporten som läggs fram i dag är en del av Försvarsberedningens fullständiga dokument, och nästa del ska läggas fram senast i maj 2019. 

Kristdemokraternas Mikael Oscarsson menar att risken för väpnade angrepp mot Sverige har varit "svårt i vissa kretsar att inse".
Foto: SVEN LINDWALL

Centern: Öva på att klara dig själv

Centerpartiets försvarspolitiske talesperson Daniel Bäckström säger till TT att man i huvudsak är nöjd med beredningens slutsatser - men att man vill gå ännu längre i åtgärderna. 

– Huvudlinjerna är vi nöjda med och vi står bakom att det är mycket arbete som behöver göras. Samtidigt vill vi gå ett steg längre när det gäller Nato-samarbete, säger han till TT.

Han säger att man måste förbereda människor på att de ska kunna klara sig själva i en kris. 

– Det handlar om att samarbeta med frivilliga aktörer och praktiska övningar. Har man testat i fredstid är det lättare att veta hur det blir i krig, säger Daniel Bäckström.

Liberalerna: Svenskar bör vara oroliga

Allan Widman, Liberalernas försvarspolitiske talesperson, säger att svenskar bör vara oroliga för den försvarspolitiska situationen. 

– Ja, det behöver de vara. Vår motståndskraft i dag är inte god. Vi har pratat om civilt försvar i flera års tid men det har inte anslagits medel till detta. Det kommer att ta lång tid och kosta mycket pengar. Det är de kommande åren som är allra farligast, säger han till TT.

Allan Widman, L: "Svenskar bör vara oroliga"
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.