Israels premiärminister Ehud Olmert beordrade vapenvila från klockan två natten till måndag lokal tid.
Israels premiärminister Ehud Olmert beordrade vapenvila från klockan två natten till måndag lokal tid.

Vapenvilan inledd

Publicerad
Uppdaterad
På måndagsmorgonen inleddes vapenvilan i Libanon.
Israeliska soldater sköt senare på måndagen mot en Hizbollahkrigare i södra Libanon i den första stridshandlingen sedan vapenvilan. Enligt en militär källa dödades mannen, rapporterar AFP.
Mannen var på väg att öppna eld mot israelerna enligt en rapport på israeliska webbplatsen Ynetnews. Skotten ska ha avlossats i sydvästra Libanon. Trots vapenvilan upprätthöll Israel förbudet för bilar att trafikera vägarna i södra Libanon utan israeliskt tillstånd. En armétalesman sade att syftet med förbudet, som gäller söder om floden Litani, är att hindra Hizbollah från trupprörelser. Var och en som kör på vägarna riskerar att attackeras av israeliska styrkor, sade talesmannen.

"Väpnade terrorister"

En israelisk militärtalesman sade senare att Hizbollahmannen ingick i en grupp "väpnade terrorister" som närmade sig en israelisk arméställning i sydvästra Libanon. Han vägrade bekräfta att mannen dödats. - Vi kommer att fortsätta försvara våra styrkor som agerar i området, tillade han.

Biståndsleverans

En FN-konvoj med livsmedel och medicinsk utrustning körde mot hamnstaden Tyr strax efter vapenvilan. Det var den första biståndsleveransen dit på flera dagar, rapporterar AFP. FN-talesmannen Daljeet Bagga sade att 24 lastbilar körde i väg från Saida en bit längre norrut. Tyr har varit nästintill avskuret från resten av Libanon sedan Israel bombat sönder en bro. Även Hizbollah anklagas för att ha utfört stridshandlingar in i det sista. Israeliska styrkor stoppade ett allvarligt bilbombsattentat enligt en militär källa. Soldater upptäckte och detonerade sprängmedlet i tid. Hizbollah hade tänkt spränga bilbomben i den israeliska byn Metulla, uppgav källan. Israeliska styrkor förstörde tidigare på dagen två fjärrstyrda raketer laddade med sprängmedel, en i luften ovanför södra Libanon och den andra över norra Israel, rapporterar AFP.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag