Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vapenvila mellan Armenien och Azerbajdzjan

Azerbajdzjan utrikesminister Jeyhun Bayramov i samtal med Armeniens utrikesminister Zohrab Mnatsakanyan tillsammans med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov (i mitten).
Foto: TASS / RUSSIAN FOREIGN MINISTRY PRESS O SIPA USA

Nagorno-Karabakhs huvudstad Stepanakert på nytt ha blivit bombad – trots att det tidigare under dagen utlysts en vapenvila tidigare under lördagen. 

Sju kraftiga explosioner hördes sent under lördagskvällen, rapporterar nyhetsbyrån AFP. 

Under lördagskvällen ska Nagorno-Karabakhs huvudstad Stepanakert ha utsatts för nya bombningar, rapporterar AFP. 

Sju kraftiga explosioner hördes i staden, flyglarmen gick och invånarna uppmanades att söka sig till skyddsrum och källare. 

Ryssland medlade fram kortlivad vapenvila

Tidigare under lördagen meddelades att Armenien och Azerbajdzjan slutit vapenvila i striderna i Nagorno-Karabach. 

Det meddelade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov efter långa förhandlingar i Moskva natten till lördagen, enligt Reuters.

Men det kom snabbt rapporter om att vapenvilan brutits även innan bomattacken.

Vapenvilan trädde i kraft klockan 12 på lördagen och innebär också ett utbyte av fångar och stupade. 

På förmiddagen kom dock rapporter om att striderna fortsatte in i det sista. Båda sidor anklagade den andra för beskjutningar, enligt AFP

Hundratals dödade i nya striderna

När vapenvilan sedan trädde i kraft tystnade först sirenerna som varnat för inkommande beskjutning i Nagorno-Karabakhs huvudstad Stepanakert under morgonen. Men någon timme senare kom åter anklagelserna från båda sidor om nya attacker, enligt AFP.

Samtalen mellan ländernas utrikesministrar tog tio timmar och var de första diplomatiska kontakterna sedan den decennier gamla konflikten, om den armeniska utbrytarregionen Nagorno-Karabach som formellt tillhör Azerbajdzjan, åter blossade upp i slutet av september.

Azerbajdzjan uppger att 31 civila azerier har dött och 168 skadats i de nya striderna. Nagorno-Karabach säger att 376 soldater och 22 civila dödats, enligt Reuters.

Nagorno-Karabach är officiellt en autonom region i Azerbajdzjan.

https://twitter.com/AFP/status/1314854476868661248

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.