Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vapenlobbyns jubel: HD stoppar New York-lag

Expressens USA-korrespondent Adriana Pavlica rapporterar direkt från demonstrationståget i New York den 11 juni.
Pistoler visas upp på NRA:s mässa i Houston i slutet av maj.
Foto: ZUMAPRESS.com / MEGA / TT NYHETSBYRÅN

Högsta domstolen i USA har rivit upp en restriktiv vapenlag i New York och slår fast att alla amerikaner har rätt att bära handeldvapen.

Det innebär att andra delstater med liknande vapenlagar kan behöva foga sig. Beskedet välkomnas som en seger av vapenlobbyn.

Den av HD upprivna lagen innebar att det krävdes speciella orsaker för att få tillstånd att bära vapen i delstaten. I delstaten New York hade den existerat i över 100 år innan den överklagades och hamnade på HD:s bord, rapporterar CNBC.

Vapenlobbyn National rifle association (NRA) jublar över beslutet.

”NRA vinner Högsta domstolen-fallet!”, skriver lobbyn på Twitter.

New Yorks guvernör, demokraten Kathy Hochul, är tvärtom bestört.

– Det är chockerande, fullständigt chockerande, att de har tagit bort vår rätt att tillämpa vettiga restriktioner, säger hon och kallar det för en ”mörk dag”.

Konservativ majoritet

Beslutet fattades med sex röster mot tre i HD. Samtliga sex domare som bedöms som konservativa, de som har tillsatts av republikanska presidenter, röstade för att riva upp lagen. De tre liberala domarna röstade emot.

Domare Clarence Thomas skriver i beslutet att den amerikanska författningen skyddar ”individens rätt att bära handeldvapen utanför hemmet i självförsvarssyfte”.

Utöver staden New York ligger flera av USA:s största städer i delstater med liknande lagar – bland annat Los Angeles i Kalifornien och Boston i Massachusetts – som förväntas överklagas på liknande sätt. Ungefär en fjärdedel av USA:s befolkning lever i delstater som kan påverkas av HD:s dom.

Vapenlag på gång

Domen faller i en tid då vapenlagar är högt upp på den politiska agendan i USA, efter flera masskjutningar som, bland annat, skolskjutningen i Uvalde i Texas då 19 elever och två lärare sköts ihjäl.

President Joe Bidens regering hade uppmanat domarna i HD att rösta för att upprätthålla New York-lagen.

Parallellt med HD:s dom pågår ett intensivt arbete i den amerikanska senaten om att komma överens om nya, mer restriktiva, vapenlagar på federal nivå. Där har demokrater och republikaner kommit överens om att bland annat införa tuffare bakgrundskontroller och större möjligheter att neka personer som dömts för våld i nära relationer från att köpa vapen.

Än är senatorerna inte klara med sina överläggningar. Lagförslaget måste gå igenom både senaten och representanthuset i kongressen innan den hamnar på Joe Bidens bord.

Ex-presidenten talade på NRA-mötet i Houston.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.