Vapenlobby: Vår frihet under attack

Publicerad

Det är dags att sluta demonisera alla laglydiga vapenägare på grund av våldshandlingar som begås av några kriminella. Det sade ledare och anhängare till den amerikanska vapenlobbyn NRA på sitt första konvent efter skolmassakern i Connecticut.

– Vår frihet är under attack som aldrig förr. När en sinnesrubbad kriminell mördar oskyldiga barn skyller de på oss, sade NRA-direktören Chris Cox.

Arrangörerna väntar 70 000 deltagare till det årliga mötet i Houston.

Cox anklagade president Obama för att utnyttja skolmassakern för att nå sina politiska mål.

– Det är det våra motståndare gör. De utnyttjar tragedier för att begränsa friheten. Det är på tiden att de stoppas. Vi är frihetens största hopp, största armé och mest lysande framtid, sade han.

Den tillträdande NRA-ordföranden, James Porter, sade till deltagarna att de är "freedom fighters" i ett kulturkrig.

– Det här är inte en kamp om vapenrättigheter. Det är ett kulturkrig.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag