Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vapenbrottsmisstänkte SD-politikern lämnar

SD-nämndemannen Christer Löfving misstänks för grovt vapenbrott i härvan som växte i veckan när polisen anhöll tolv personer.
SD-politikern och nämndemannen Christer Löfving.
Frågan om Christer Löfvings uteslutning ur skytteklubben togs upp på styrelsemöte i SD Värmdö i mars 2018. Röster fanns för att han ”för partiryktets skull skulle avgå från sina förtroendeuppdrag”.
Foto: Jeppe Gustafsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

SD-nämndemannen Christer Löfving misstänks för grovt vapenbrott i härvan som växte i veckan när ytterligare tolv personer anhölls. 

Expressen kan nu avslöja att Sverigedemokraterna redan 2018 fick larm om att Löfving sparkats ut från en skytteklubb efter att han ska ha utfärdat felaktiga pistolcertifikat. Partiet valde att inte agera.

– Det är bara för att jävlas, säger Löfving om skälen bakom uteslutningen ur skytteklubben.

Efter att Expressen konfronterat Löfving har han under torsdagen hoppat av sina politiska uppdrag.

Expressen har tidigare berättat om brottsmisstankarna mot SD-politikern Christer Löfving, 72, som förutom att han är ledamot i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i Värmdö också suttit som nämndeman i Nacka tingsrätt. På grund av brottsutredningen är han sedan 14 september avstängd som nämndeman. 

Brottsmisstankarna mot Löfving gäller grovt vapenbrott och i tisdags anhölls tolv andra personer i samma utredning.

Expressen kan nu avslöja att Sverigedemokraterna redan i början av valåret 2018 fick uppgifter om att Löfving sparkats ut från en pistolskytteklubb. 

Sparkades ut från skytteklubben

I ett beslut från klubben, som Expressen tagit del av, framgår att Löfving ska ha agerat som ”instruktör” och sedan på felaktiga grunder ha ställt ut så kallade pistolskyttekort åt flera personer i klubbens namn - trots att personerna saknade koppling till klubben.

Pistolskyttekorten är utbildningscertifikat som är centrala för skyttesporten. Svenska skyttesportförbundet skriver på sin sajt att korten är till för att ”visa myndigheter att vi har utbildade skyttar och därigenom ge tyngd åt det faktum att våra medlemmar kan beviljas vapenlicens. 

För skytteklubben är det viktigt att veta vilka personer som man, via utbildningar och skyttekorten, går i god för:

– Eftersom vi inte vet vilka de är och inte har utbildat dem själva eller ens sett dem på skjutbanan kan vi inte utfärda föreningsintyg för dem. Vilket klubben inte heller har gjort, säger en person i klubben om Löfvings agerande.

Larmet om Löfving nådde SD

Löfving var då ”hedersmedlem” i klubben men sparkades ut ”med omedelbar verkan”, som det står i beslutet som fattades i november 2017.

Larmet om att Löfving sparkats ut från pistolskytteklubben nådde Sverigedemokraterna lokalt i Värmdö. 

I kommunföreningen fanns då röster om att han borde avgå från sina förtroendeuppdrag ”för partiryktets skull”, som det står i ett styrelseprotokoll från mars 2018 som Expressen tagit del av. Löfving ska ha avfärdat uppgifterna i pistolskytteklubbens beslut med att det var ett ”missförstånd”.

Partiet valde sedan att låta Löfving kandidera i valet under hösten samma år.

Michaela Lindgren var ordförande för SD Värmdö när ärendet om Löfvings uteslutning ur skytteklubben togs upp i kommunföreningens styrelse. Hon var då kritisk till Löfving av flera skäl:

– Såna som han ska inte sitta på såna här poster, säger hon.

Kritisk partikamrat utmanövrerades

Bara ett par månader efter styrelsemötet, där skytteklubbsuteslutningen togs upp, lämnade Lindgren ordförandeskapet och partiet. Hon beskriver det som att hon blev utmanövrerad för att hon varit kritisk mot Löfving.

Christer Löfving nekar till misstanken om grovt vapenbrott och beskriver den som ”ett stort misstag”. Han säger om uteslutningen ur skytteklubben att han skickade in listor till Skyttesportsförbundet med personer som genomfört skytteprovet för honom:

– När jag skickar in listan så skriver jag klubben för jag har utbildat dem i mitt namn för jag är examinator för klubben.

Klubben säger att du inte var det?

– Äh, det är bara för att jävlas med mig som de säger det.

Hur kommer det sig att du inte försvarade dig inför klubben när du riskerade uteslutning? Det handlade om ditt anseende.

– Jag orkade inte diskutera med dem, säger Löfving som beskriver uteslutningen som en ”schism” med personer i ledningen för klubben.

Löfving lämnar nu sina uppdrag

Håkan Johansson, som tog över som ordförande för SD Värmdö efter Michaela Lindgren, skriver i ett mejl att Löfving under torsdagen lämnat alla sina politiska uppdrag:

”Christer Löfving har i dag lämnat alla sina uppdrag. Då Löfving är föremål för en pågående brottsutredning så hänvisar vi frågor om honom till hans advokat. Vi har inget ytterligare att kommunicera i nuläget.”

Expressen har sökt Sverigedemokraternas riksorganisation.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.