Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vapenamnesti i Helsingborg

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Tillgången på vapen är ett ständigt problem för polisen. Många stjäls från privatpersoner och hamnar i den undre världen. Men det lär inte vara skurkarna som lämnar ifrån sig puffran när polisen inleder sin tre månader långa vapenamnesti i dag.  

- Nej, men kommer det in nån kriminell och lämnar ifrån sig sitt vapen är vi givetvis tacksamma, säger Lars Henriksson, kriminaltekniker vid polisen i Helsingborg.

Vid polisens senaste vapenamnesti lämnades 17 050 gevär, pistoler, revolvrar och andra vapen in runt om i Sverige. I Helsingborg lämnade en dam in en bok som hon hittat i hyllan därhemma. Boken, Vinden vänder bladen av Elin Wägner, innehöll nämligen en pistol av modell FN 16. - Det var ett arv efter hennes man, berättar Lars Henriksson. 

Insmugglad ammunition

 Förutom pistolen kom det bland annat in ett ammunitionsband laddad med skarpa kulor som smugglats in från Danmark någon gång. Och ammunition får man heller inte ha i hemmet utan licens. Men det verkar som att många unga män har tagit med sig skarpa souvenirer från lumpen. - Det kom in frapperande mycket militära effekter, säger Lars Henriksson. 

Lämnade in - en kanon!

 Den värsta "militära effekten" lär ha lämnats in i Trollhättan. - Det var en kanon på hjul. Flera inlämnade vapen är, precis som Elin Wägner-pickan, arvegods. Och det är inte alltid som arvtagaren har licens. Under amnestin kan man dock lämna in farfars bössa anonymt. Problemet annars är kanske att vapnet förvaras på ett sånt sätt att barn kommer åt det. Ett annat problem är att det stjäls vid inbrott och kommer på drift i den undre världen. - Vi har flera utredningar i gång just nu där det figurerar sådana här vapen, säger Lars Henriksson. 

"Gott om vapen på stan"

 Det finns 17 000 vapenlicenser utfärdade i Nordvästskåne. Varje licensinnehavare får ha mellan sex och tio gevär beroende på om de jagar eller är sportskyttar. De illegala vapnen och deras innehavare finns det, av naturliga skäl, ingen säker uppfattning om. Enligt Lars Henriksson finns det dock "gott om vapen på stan". - Trenden just nu är väl pistoler och automatgevär från forna Jugoslavien.

FAKTA

Hej! Du har kommit till en av de tio nya lokala sajterna på expressen.
se.
Här rapporterar vi om senaste nytt i staden och blandar det med spännande bloggar, lokal radio och en rad spännande mobila tjänster.
Här till vänster kan du välja den stad som bäst passar dig.
Har du ris eller ros? Är det något som saknas eller kunde göras bättre? Mejla oss på lokalt@expressen.
se

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.