Vape 2019: Så farliga är dina e-cigaretter

Är det ofarligt med e-cigaretter? Hur farligt är vaping?
Foto: Shutterstock

E-cigaretter blir allt vanligare i Sverige, på bekostnad av ”vanliga” cigaretter.

En rapport från Göteborgs universitet slår hål på många myter.

Här är de fyra vanligaste frågorna kring trenden vaping.

Expressen har skrivit tidigare om flera fall där läkare misstänker att e-cigaretter legat bakom händelserna. Bland annat 18-åriga Maddie som drabbades av en livshotande lungsjukdom efter att ha använt elektroniska vapes. Eller 18-årige Chance vars ena lunga kollapsade oväntat.

– Efteråt sa kirurgen: ”vad du än har rökt så har det lämnat svarta prickar på dina lungor”, sa Chance Ammirata till Daily Mail.


Vad är vaping?

Vape eller vaping kommer från det engelska ordet vaporize, förånga.

För vaping behövs en e-cigarett, eller elektrisk cigarett. Det är en batteridriven apparat som liknar en cigarett. Elcigaretten laddas med en vätska som förångas i apparaten och som man sedan andas in. 

Elcigaretten uppfanns i Kina 2003 och marknadsförs som ett säkrare alternativ till tobaksrökning.

Luktar e-cigaretten någonting?

Ångan från e-cigaretten är nästan helt luktfri och försvinner inom några sekunder, detta till skillnad sfrån cigarettrök.

Vad är faran med vaping?

Göteborgs universitet publicerade en sammanställning om farorna med vaping i maj 2018. Institutionen för Neurovetenskap och fysiologi drog ett antal skarpa slutsatser. Bland annat har studien visat att innehållsdeklarationen inte alltid stämmer överens med innehållet. Bland annat kan det finnas nikotin i nikotinfria vätskor.

Slutsatsen är att användarna behöver få mer information av vad e-vätskorna innehåller och eventuella risker med dessa komponenter.

Detta är nikotin

Cigaretter och många vape innehåller nikotin. Detta är ett psykoaktiv ämne som frigör flera signalsubstanser bland annat noradrenalin som leder till att känslan av välbefinnande och att man känner sig bättre till mods. 

Nikotin är kraftigt beroendeframkallande. Dödlig dos är ca 0,05 g per kilo kroppsvikt. 0.05 g motsvarar nikotinet i 2–3 cigaretter.

Lita inte på innehållsdeklarationen: Flera studier visar att nikotinhalt som anges på förpackningen sällan överensstämmer med innehållet och att nikotinfria e-vätskor kan innehålla nikotin. 

Kan skada tänderna: Många e-vätskor innehåller socker, vilket kan skada munhälsan.

Vad gör smaksättningen? Även om kemikalierna i e-vätskorna är godkända att äta innebär det inte att de är ofarliga att andas in. Genom att blanda smaker skapas nya föreningar när e-vätskorna förångas. Det finns rapporter om att komplexa och söta smaksättningar utgör en större hälsorisk än e-vätskor som bara innehåller nikotin.

Faran att blanda själv: E-vätskorna är dock svårstuderade då det finns tusentals varianter att köpa kommersiellt samtidigt som många konsumenter blandar egna e-vätskor hemma. 

Många fall av förgiftning: Hundratals förgiftningsfall har rapporterats, och de flesta gäller barn under 5 år. 

Rökningen ökar: Ungdomar som använder e-cigaretter i större utsträckning börjar röka konventionella tobakscigaretter. 

Rökningen minskar inte: Flera undersökningar indikerar att e-cigaretter inte är effektiva vid rökavvänjning. 

Får jag använda vape på platser med rökförbud?

Du får inte använda din elcigarett på platser du inte får röka tobak. Vape är inte undantaget från lagen och du kan bli avvisad från platser som uteserveringar och tågperronger om du använder din vape.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.