Fidel Castro har styrt Kuba sedan revolutionen. Oliktänkande döms till långa fängelsestraff, men nu hävdar Eva Björklund i vänsterpartiets partistyrelse att Amnesty har fel när de kallar de fängslade för politiska fångar.
Fidel Castro har styrt Kuba sedan revolutionen. Oliktänkande döms till långa fängelsestraff, men nu hävdar Eva Björklund i vänsterpartiets partistyrelse att Amnesty har fel när de kallar de fängslade för politiska fångar.

Vänstertoppens hyllning till Kuba

Publicerad
Uppdaterad
- Kuba är en demokrati och Amnesty har fel när de kallar spioner för samvetsfångar.
Detta påstår Eva Björklund, ny ledamot i vänsterpar-tiets partistyrelse.
- Det här är en större skandal än kungens Bruneiutttalande, säger Birgitta Ohlsson, riksdagsledamot för folkpartiet.
Eva Björklund var tidigare ordförande för Svensk-Kubanska föreningen som stöder Fidel Castros diktaturregim. Och den nya ledamoten i vänsterpartiets partistyrelse fortsätter tala lyriskt om enpartistaten Kuba. Hon säger till tidningen Arbetaren - och senare även till Expressen: - Amnesty har fel när man anser att personer som samarbetat med USA är samvetsfångar. De skulle ha dömts för spioneri även här. - På Kuba finns en deltagardemokrati på kommunal nivå som är väldigt intressant. I Sverige är ju medborgarnas inflytande över ekonomin till exempel väldigt begränsad, på Kuba är medborgarnas inflytande större än i Sverige. - På Kuba är de ekonomiska skillnaderna mellan medborgarna mindre än i Sverige. En grundläggande förutsättning för demokrati är jämlika villkor. Penninginnehav ska inte kunna påverka möjligheterna att påverka samhället. "Inget starkt argument" Att 75 oppositionella fängslades förra året kommenterar Eva Björklund så här: - De sysslade med ekonomiskt spionage. Kränkningarna av de mänskliga rättigheterna "är inget starkt argument" säger Björklund: - Även Sverige har problem med det. Nu rasar Birgitta Ohlsson, riksdagsledamot för folkpartiet. - Ett fullkomligt vidrigt uttalande, en allvarligare skandal än kungens positiva omdömen om Brunei. - Vänsterpartiet har en oerhört romantiserad för att inte säga blind syn på Kuba, och den är skrämmande. Vänsterpartiets partisekreterare Pernilla Zethraeus hävdar att partiet har en annan syn på Kuba än vad Eva Björklund har: - Kuba är en diktatur. Det råder ingen tvekan om att de bryter mot de mänskliga rättigheterna. Träffade henne i hemmet Expressen träffade Eva Björklund i hennes hem sent i går kväll. Då sade hon: - Vänsterpartiet som parti har ingen officiell ståndpunkt i den här frågan. Jag tycker att de som uttalar sig så har fel och de tycker tydligen att jag har fel. Men ser du något problem att din åsikt skiljer sig från partiets i den här frågan? - Det är klart att det är ett problem med åsiktsskillnader, men det är också berikande.
Tomas Kvarnkullen
Tomas Kvarnkullen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag