Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vänsterpartist planerar anmäla Beatrice Ask

Foto: Nils Petter Nilsson

Regeringen har hemligstämplat alla Säpos utgifter, avslöjar Dagens Nyheter i dag.

Nu planerar Vänsterpartiet att KU-anmäla justitieminister Beatrice Ask, M.

– Vissa delar av Säpos utgifter måste ju kunna vara offentliga. Det är skattebetalarnas pengar, säger Lena Olsson, V, ledamot i justitieutskottet.

Dagens Nyheter avslöjade nyligen Säpos James Bond-fest som kostade fem miljoner kronor. Men när tidningen begärde att då ta del av myndighetens resultaträkning tog det stopp.

Regeringen har nämligen beslutat att rikets säkerhet kan hotas om uppgifterna blir kända, skriver Dagens Nyheter.

Justitieminister Beatrice Ask, M, har hemligstämplat allt från lokalhyra till telefonavlyssning.

"Finns delar som prövas"

Nu kommer Lena Olsson, V, ledamot i justitieutskottet, att lämna in en KU-anmälan.

– Jag ifrågasätter hela förfaringssättet om man kan hemligstämpla Säpos alla utgifter. Jag är väldigt förvånad och tycker att det är ett väldigt kostigt förfaringssätt. Jag har aldrig varit med om det förut och undrar om man verkligen kan göra det, säger Lena Olsson.

Hon fortsätter:

– Vissa delar av Säpos utgifter måste ju kunna vara offentliga. Det finns delar som prövas, som är sekretessbelagda och som jag inser att det bör de vara. Men det är skattebetalarnas pengar.

 

Lena Olsson sitter själv i justitieskottet men säger att hon fick nyheten när hon läste Dagens Nyheter på söndagsmorgonen.

– Jag har inte fått någon som helst information och det här är inte prövat i någon instans utan det har gått direkt till regeringen, som har skrivit på. Då går det inte att överpröva heller.

– Om jag förstod Morgan Johansson, S, (Justitieskottets ordförande) rätt när jag pratade med honom visste han inte heller någonting. Jag har skrivit till Morgan och begärt att Ask ska komma till utskottet och förklara sig, säger Lena Olsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.