Rossana Dinamarca. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENRossana Dinamarca. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Rossana Dinamarca. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
I mars 2013 presenterades Rossana Dinamarca av Jonas Sjöstedt som Vänsterpartiets nya talesperson på en pressträff i riksdagshuset. Foto: CORNELIA NORDSTRÖMI mars 2013 presenterades Rossana Dinamarca av Jonas Sjöstedt som Vänsterpartiets nya talesperson på en pressträff i riksdagshuset. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
I mars 2013 presenterades Rossana Dinamarca av Jonas Sjöstedt som Vänsterpartiets nya talesperson på en pressträff i riksdagshuset. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Vänsterpartiets Rossana Dinamarca lämnar politiken

Publicerad

Rossana Dinamarca lämnar politiken, skriver V-riksdagsledamoten själv via Facebook.

"Exakt vad jag vill och kommer göra vet jag inte i dag, men jag hoppas att jag fortfarande ska kunna göra skillnad", skriver Rossana Dinamarca.

Vänsterpartiet har haft ett turbulent år med flera konflikter – nu tappar partiet en femte riksdagsledamot sen i somras. 

– Det går inte att komma ifrån att fyra ledamöter lämnat vår partigrupp på relativt kort tid, säger riksdagsledamoten Jens Holm, V. 

Beskedet kom på söndagseftermiddagen via Rossana Dinamarcas Facebook. Vänsterpolitikern skriver:

"Jag har gått och dragit på ett beslut ganska länge nu, bestämt mig, övertalats och ändrat mig, bestämt mig igen och så vidare. Det är nu mindre än en vecka kvar till Vänsterpartiets kongress och en månad kvar till när våra riksdagslistor ska fastställas. Nu har jag definitivt bestämt mig. Jag vill göra andra saker nu."

https://twitter.com/rossa_d/status/960160222651256832

Vet inte vad hon ska göra nu

Rossana Dinamarca fortsätter via Facebook:

"Jag älskar politiken, och har gjort det ända sen jag blev aktiv som nioåring. Jag är också oerhört stolt över det jag har åstadkommit och det förtroendet jag burit från människor långt utanför partiet. Därför har det varit ett svårt och tufft beslut som mognat över tid. Exakt vad jag vill och kommer göra vet jag inte i dag, men jag hoppas att jag fortfarande ska kunna göra skillnad."

Rossana Dinamarca avslutar med:

"Jag kommer dock – om någon tvekade – alltid fortsätta kämpa för en rättvis och feministisk värld."

Sjöstedt hyllar Dinamarca

Rossana Dinamarca är ordinarie riksdagsledamot sen 2002. Hon har också varit ledamot i Vänsterpartiets partistyrelse sen 2006, och i partiets verkställande utskott sen 2007.

2011 valdes Rossana Dinamarca till vice partiledare – samma år meddelade hon att hon kandiderade till uppdraget som ledare för V. 2012 valdes dock sittande V-ledaren Jonas Stöstedt, och Dinamarca förlorade rollen som vice ordförande.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt kommenterar Rossana Dinamarcas besked på Twitter:

"Rossana, så mycket bra du har gjort för vänstern, solidariteten och feminismen. Jag vet att du kommer att göra det även framöver på de nya vägar som du väljer. Tack!"

Gudrun Schyman: ”Otroligt glad om hon ville jobba med oss”

Förre V-ledaren och Fi-toppen Gudrun Schyman hyllar Dinamarca som en "genuin person" och tror det är en stor förlust för Vänsterpartiet. 

– De tappar en person med hög trovärdighet och högt anseende i frågor de inte alltid haft så lätt att hantera.

Vänsterpartiets tidigare ledare Gudrun Schyman hyllar Rossana Dinamarca – och skulle gärna värva henne till Feministiskt initiativ.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Schyman skulle gärna värva Dinamarca till Feministiskt initiativ.  

– Jag skulle vara otroligt glad om hon ville komma och jobba med oss. Jag har inte skickat in någon blankett men tror inte att det är så hennes tankar går, men jag har inte pratat med henne, säger Schyman.

Turbulent för Vänsterpartiet 

Vänsterpartiet har skakats av turbulens och interna stridigheter under senaste året. 

I höstas lämnade V-veteranen Wiwi-Anne Johansson riksdagen i protest mot det hon menar är en toppstyrning, hon menar att partiledaren Jonas Sjöstedt bär huvudansvaret. 

Utrikespolitiska talespersonen Hans Linde fick ett nytt jobb och Daniel Sestrajcic lämnade av familjeskäl. 

Försvarspolitiske talespersonen Stig Henriksson valde att gå när han inte fick ta tjänstledigt under en tid och Expressen kunde under lördagen berätta att han petats från sin plats i försvarsberedningen. 

I januari hade totalt var femte riksdagsledamot lämnat partiet av olika skäl. Och nu väljer alltså en av partiets mest profilerade politiker att gå. 

”Stämningen är helt okej”

Samtidigt har V slitits isär av fejden kring riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh, där konflikten handlade om olika syn på hur partiet ska driva frågan om hedersvåld och kvinnoförtryck. 

I höstas kom beskedet att hon petats från riksdagslistan i Stockholm inför valet i höst. 

Jens Holm, V-riksdagsledamot, säger att han önskar Rossana Dinamarca stort lycka till i framtiden: 

– Jag är övertygad om att hon kommer att fortsätta uträtta stordåd, säger han.

Hur är stämningen i partiet? 

– Den är helt okej. I vår riksdagsgrupp är det olika viljor och det går alltid lite upp och ner men överlag tycker jag att vi är en väldigt bra grupp och att vi samarbetar väldigt bra. 

Kan du förtydliga lite? 

– Det går inte att komma ifrån att fyra ledamöter lämnat vår partigrupp på relativt kort tid. Det har kanske inre främst varit relaterat till konflikter utan har haft lite andra orsaker. För min del har vi ett bra samarbete i gruppen.  

https://twitter.com/jsjostedt/status/960165568736301058

V-toppar nobbar kongressen

Flera V-toppar nobbar partiets kommande kongress för att stödja den tidigare V-ledaren Lars Ohly som också lämnat partiet, har Expressen kunnat berätta i veckan.

Enligt uppgift till Expressen ska en rad kvinnliga namnkunniga vänsterpartister välja att nobba inbjudan till Vänsterpartiets kongress i Karlstad den 9-11 februari – som en aktion mot hur Lars Ohly har behandlats av partiledningen. Ohly anklagades i höstas, i samband med Metoo-uppropen, för sexuellt ofredande av en partikollega.

Expressen söker Rossana Dinamarca.

Relaterade ämnen
Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag