Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vänsterpartiets plan: Bli det nya miljöpartiet

Offensiv. I förrgår gick Jonas Sjöstedt ut och ställde hårda krav på Stefan Löfven inför ett eventuellt regeringsskifte. I går på V-kongressen, här med partiets ekonomiska talesperson Ulla Andersson, angrep han Miljöpartiet.
Foto: Sven Lindwall

Jonas Sjöstedt går till angrepp - mot Miljöpartiet.

I sitt inledningstal på V-kongressen raljerade Sjöstedt över Miljöpartiets klimatpolitik och konstaterade att Vänsterpartiet satsar mer än MP på området.

- Vi är glada för att Miljöpartiet har närmat sig oss, sade V-ledaren på kongressen och möttes av skratt från partikamraterna.

Attackerna på alliansen var många och väntade i Jonas Sjöstedts inledningstal på kongressen i går. Men han överraskade också genom att gå till angrepp mot Miljöpartiet - på deras egen planhalva.

Raljerade om MP

I raljerande ton försökte han kapa klimatfrågan genom att konstatera att MP har en bit kvar innan de har lika stora satsningar på klimatpolitiken som Vänsterpartiet.

- Väljarna ska också veta att Vänsterpartiet är det parti som har och kommer att ha de högsta ambitionerna i klimatpolitiken, sade Sjöstedt.

Efter talet utvecklade han sitt resonemang och berättade att Vänsterpartiet har räknat ut att de satsar mer på klimatpolitik än Miljöpartiet.

- Vi har helt säkert större investering för att minska utsläppen av växthusgaser, säger han.

Romson försvarar sig

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson medger att Vänsterpartiet satsar mer på klimatfrämjande åtgärder, men det beror enligt henne på att V höjer inkomstskatten så mycket att de kan finansiera stora satsningar på järnvägen.

- Vi tycker att vi gör mer smarta grejer för våra miljöpengar, säger hon.

Jonas Sjöstedts tjuvnyp mot MP i kongressens inledningstal

"Vi är glada för att Miljöpartiet har närmat sig oss och för att de satsar nästan lika mycket som oss i sin senaste budgetmotion på klimatinvesteringar. Det är bra. Men ni ska veta, och väljarna ska veta, att den som ser klimatet som vår tids ödesfråga, för den ska Vänsterpartiet vara det självklara valet."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.