Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vänsterpartiet vill slopa karensdagen för sjuka

Därför vill V höja skatten för höginkomsttagare, kapital- och fastighetsägare.
Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson.Foto: AMIR NABIZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vänsterpartiet föreslår i sitt budgetalternativ att karensdagen i sjukförsäkringen tas bort helt liksom småföretagens ansvar för sjuklön.

V föreslår även att skatterna höjs med 33 miljarder på kapital och förmögenheter. Det ska minska den ekonomiska ojämlikheten, hävdar partiet.

Partiet föreslår satsningar på vård, omsorg och skola med tolv miljarder 2021 och extra stöd till små kommuner i landsbygden på nära två miljarder nästa år.

Ett högkostnadsskydd ska införas för tandvård, vilket skulle innebära att det skulle kosta den enskilde högst 2 000 kronor för tandvård under ett år.

Enligt partiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson lägger V 70 miljarder mer än regeringen på reformer 2021, ”för att bygga ett robust och rättvist samhälle för alla”.

LÄS MER: Dadgostar föreslås bli ny ledare för Vänsterpartiet

LÄS MER: Sjöstedts hot: Då kan Löfven inte sitta kvar 

Se också:

Jonas Sjöstedts hot mot Stefan Löfven: ”Kommer agera”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.