Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Kontrasten mot lyckoruset på S-kongressen är brutal”

På onsdag klockan 9 röstas det om Magdalena Andersson blir statsminister.
Expressens politikredaktion gör podden Politikrummet. Från vänster: Filippa Rogvall, Viktor Barth-Kron, Helena Gissén och Tomas Nordenskiöld. Nytt avsnitt varje tisdag.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Under onsdagen prövas stödet för Magdalena Andersson som statsminister i en omröstning i riksdagen. Men ännu saknar hon den välbehövliga backningen från Vänsterpartiet.

Hör det senaste om turerna kring regeringsbildningen i veckans avsnitt av Expressens podd Politikrummet.

I poddstudion den här veckan har Viktor Barth-Kron, Helena Gissén och Tomas Nordenskiöld samlats och spelat in ett nytt avsnitt av Politikrummet, Expressens podd om svensk inrikespolitik.

Och det är i ett skede av politiken där riksdagen i morgon kommer att rösta om huruvida S-ledaren Magdalena Andersson kan ta över rollen som statsminister. En omröstning där hon just nu saknar majoritet eftersom det inte finns någon uppgörelse med Vänsterpartiet att ställa sig bakom Socialdemokraternas kandidat.

– Och kanske hinner det här lösa sig, säger Viktor i avsnittet, men frågar sig också med anledning att uppgörelsen ännu inte är klar:

– Är det inte redan lite pinsamt?

– Jo, det är det ju, säger Helena. Kontrasten till lyckoruset som var på S-kongressen här om veckan är faktiskt brutal. 

– Det känns ju som att Vänsterpartiet verkligen bestämt sig för att de andra ska få äta upp den här förnedringsklausulen som fanns i januariavtalet, där det stod att Vänsterpartiet inte skulle ha något inflytande.

Tomas Nordenskiöld konstaterar att det förstås pågår intensiva förhandlingar in i det sista.

– Många inom Socialdemokraterna menar att Vänsterpartiet inte vill lösa detta, att man redan bestämt sig för att trycka rött och agerar utifrån det, säger han och nämner att Vänsterpartiet för fram krav som är svårsmälta för både Socialdemokraterna och Centerpartiet, vilket gör att det är högst oklart hur det här kommer att sluta.

Hela diskussionen hör du i avsnittet som heter ”Elefanten i rummet är socialdemokrat”. Politkrummet finns överallt där poddar vanligtvis publiceras, lyssna exempelvis hos Podplay eller hos Spotify.


LÄS MER: Viktor Barth-Kron: Det här är redan pinsamt för Socialdemokraterna 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.