Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vänsterpartiet vill ge miljarder till skolan

Jonas Sjöstedt (V).
Foto: Patrick Tragardh

En miljard kronor vill Vänsterpartiet satsa på skolor redan nästa år.

Pengarna ska gå till utsatta skolor och till att anställa fler lärare - och hela satsningen beräknas kosta 16 miljarder konor.

V:s förslag är att finansiera satsningen genom att inte sänka bolagsskatten.

Vänsterpartiet vill satsa en miljard kronor på skolor med särskilt stora problem och en miljard för att anställa fler lärare nästa år.

Lärarpengarna beräknas räcka till 2 000 tjänster och ska gå till skolor som har mindre än 9,1 lärare på 100 elever. Och fler miljarder ska de bli kommande år, berättar Jonas Sjöstedt till Sveriges Radio.

2014 ska lärarbidraget bli två miljarder och 2015 tre miljarder, uppger Ekot i Sveriges Radio. Också friskolor med låg lärartäthet ska kunna ansöka om bidrag. Det viktigaste för V är att få upp lärartätheten.

– Vi tror att det är avgörande för att kunna ge extra uppmuntran, extra tid till de som behöver det, att man är tillräckligt många vuxna i skolan som är utbildade pedagoger som kan göra det, säger Jonas Sjöstedt till Sveriges Radio.

M vill hellre höja löner

Enligt Moderaternas Tomas Tobé är både hjälp till utsatta skolor och högre lärartäthet viktiga frågor. Men för alliansen är det viktigare att få upp lönerna.

– Vi har ju från alliansen framför allt fokuserat på hur vi ska ge de bästa lärarna en bra möjlighet till karriär och ordentliga lönelyft. Det tycker vi är viktigare, säger Tomas Tobé (M), ordförande i utbildningsutskottet.

Fjelkner: "Viktig signal"

Satsningen beräknas kosta 16 miljarder och ska finansieras med att inte sänka bolagsskatten så som regeringen vill göra.

Lärarnas riksförbunds ordförande Metta Fjelkner tycker att V:s satsning signalerar rätt saker - men att det viktigaste är att få upp lärarlönen.

– Jag tycker att signalen är viktig, det är bra med fler lärare. Men det är ännu viktigare att staten bidrar med pengar till lärarlöner, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.