Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vänsterpartiet vill ge miljarder till skolan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jonas Sjöstedt (V).
Foto: Patrick Tragardh

En miljard kronor vill Vänsterpartiet satsa på skolor redan nästa år.

Pengarna ska gå till utsatta skolor och till att anställa fler lärare - och hela satsningen beräknas kosta 16 miljarder konor.

V:s förslag är att finansiera satsningen genom att inte sänka bolagsskatten.

Vänsterpartiet vill satsa en miljard kronor på skolor med särskilt stora problem och en miljard för att anställa fler lärare nästa år.

Lärarpengarna beräknas räcka till 2 000 tjänster och ska gå till skolor som har mindre än 9,1 lärare på 100 elever. Och fler miljarder ska de bli kommande år, berättar Jonas Sjöstedt till Sveriges Radio.

2014 ska lärarbidraget bli två miljarder och 2015 tre miljarder, uppger Ekot i Sveriges Radio. Också friskolor med låg lärartäthet ska kunna ansöka om bidrag. Det viktigaste för V är att få upp lärartätheten.

– Vi tror att det är avgörande för att kunna ge extra uppmuntran, extra tid till de som behöver det, att man är tillräckligt många vuxna i skolan som är utbildade pedagoger som kan göra det, säger Jonas Sjöstedt till Sveriges Radio.

M vill hellre höja löner

Enligt Moderaternas Tomas Tobé är både hjälp till utsatta skolor och högre lärartäthet viktiga frågor. Men för alliansen är det viktigare att få upp lönerna.

– Vi har ju från alliansen framför allt fokuserat på hur vi ska ge de bästa lärarna en bra möjlighet till karriär och ordentliga lönelyft. Det tycker vi är viktigare, säger Tomas Tobé (M), ordförande i utbildningsutskottet.

Fjelkner: "Viktig signal"

Satsningen beräknas kosta 16 miljarder och ska finansieras med att inte sänka bolagsskatten så som regeringen vill göra.

Lärarnas riksförbunds ordförande Metta Fjelkner tycker att V:s satsning signalerar rätt saker - men att det viktigaste är att få upp lärarlönen.

– Jag tycker att signalen är viktig, det är bra med fler lärare. Men det är ännu viktigare att staten bidrar med pengar till lärarlöner, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.