Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Amineh Kakabaveh utesluts ur Vänsterpartiet

Aron Etzler (V): ”Förtroendet för henne är slut”.
Amineh Kakabaveh utesluts.
Foto: MELI PETERSSON ELLAFI
Partisekreterare Aron Etzler på pressträffen.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet.
Foto: LISA MATTISSON
Annie Lööf försvarar Kakabaveh på Twitter.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Vänsterpartiets riksdagsledamot Amineh Kakabaveh, som utsågs till Årets svensk av tidningen Fokus för tre år sedan, utesluts ur partiet. 

– Hon sprider ”fake news”, det kan inte en riksdagsledamot göra, säger partisekreteraren Aron Etzler.

Men under en intervju med SVT:s ”Min Sanning” som spelades in förra veckan berättade hon att hon själv tänkte lämna partiet.

– Det är egentligen inte jag som lämnar V, det är de som lämnar mig, säger hon i intervjun. 

Kakabaveh stöttas av Centerledaren Annie Lööf. 

– Jag uppskattar alla människor som stödjer mig och många av mina ideologiska motståndare respekterar mitt arbete och engagemang, säger Kakabaveh. 

Vänsterpartiet kallade på onsdagen till en presskonferens i riksdagens presscenter utan att berätta vad det handlade om. I pressmeddelandet konstaterades bara att det handlade om ”ett beslut”. 

Partisekreteraren Aron Etzler meddelade att det verkställande utskottet inlett ett uteslutningsärende som rör riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh.

Aron Etzler: Amineh Kakabaveh har spridit falska nyheter

Enligt Etzler har hon bland annat ”spridit falska nyheter” och hon har avstått från att betala Vänsterpartiets särskilda partiskatt. 

– Amineh har gett en bild av partiets politik som inte stämmer, säger Aron Etzler, som också slog fast att partikamraten inte deltagit i några möten med partiet i riksdagen på ett år. 

Amineh Kakabaveh säger till Sveriges radio att partiledningen ljuger, och att hon inte visste något i förväg. 

Aron Etzler (V): ”Förtroendet för henne är slut”.

– Jag känner inte till det här överhuvudtaget, jag fick veta om att jag uteslutits via medier. Jag vet ärligt talat inte varför kampen för alla kvinnors lika värde är så känsligt för Vänsterpartiet. De är ängsliga för att prata om slöja på barn och ängsliga för att prata om islam.

På frågan om vad hon har för planer framöver säger Kakabaveh: 

– Jag kommer att kämpa för kvinnors rättigheter och bekämpa islamisk fundamentalism och rasism. Det här är ledningens beslut, men inte Vänsterpartiets medlemmar. De flesta som stödjer mig är förbannade. 

Enligt SVT hade dock Kakabaveh redan bestämt sig för att lämna partiet förra veckan – då hennes avsnitt av ”Min sanning” spelats in. 

– Jag lämnar mot min egen vilja och medlemmarna som stödjer mig, säger hon i intervjun då hon berättar om sina planer.

Blir politisk vilde

Till Ekot säger Kakabaveh att hon kommer att fortsätta i riksdagen som ”oberoende socialist”. 

– Jag kommer inte att gå till något annat parti. 

Trots Aron Etzlers bestämda uppmaning att hon bör lämna sin plats i riksdagen pekar därmed allt på att Amineh Kakabaveh sitter kvar som politisk vilde. Därmed går Vänsterpartiet miste om ett mandat. 

Centerledaren Annie Lööf försvarade på onsdagseftermiddagen Amineh Kakabaveh på Twitter: 

https://twitter.com/annieloof/status/1166671042808549377?s=20

I en kommentar säger Amineh Kakabaveh: 

– Jag uppskattar alla människor som stödjer mig och många av mina ideologiska motståndare respekterar mitt arbete och engagemang. Anne Lööf har alltid stöttat mig i kampen mot heder. Vi är eniga om att demokratin är skapad av många och den ska vi också utveckla och bevara. Den ska också gälla alla kvinnor oavsett bakgrund. Den kampen borde vara en självklarhet för Vänsterpartiets ledning.

Hon fortsätter: 

– Annie Lööf beskriver detta på ett väldigt fint sätt i sin tweet. Och det Annie Lööf skriver har jag aldrig hört från V:s ledning eller riksdagsgrupp. Varje gång jag har blivit hyllad för det jag kämpar för har de snarare sett som ett hot. Tyvärr råder mansdominans och starka patriarkala meningskulturer inom partiet.

Samtidigt har Amineh Kakabaveh skrivit själv på Facebook om beskedet från partiledningen. 

https://www.facebook.com/amineh.kakabaveh/posts/10157067870058787

Konflikten mellan Kakabaveh och partiet bottnar i synen på just hedersvåld och hedersförtryck, som Amineh Kakabaveh varit hårt engagerad i länge. Hon har kritiserat partiet för att inte våga ta i frågorna av rädsla för att framstå som rasister.

Amineh Kakabevh har under lång tid varit i konflikt med partiledningen. Inför valet i höstas petades hon av valberedningen från riksdagslistan i Stockholm, men röstades tillbaka av medlemmarna. 

Förra året valde hon att bojkotta partiets kongress. 

– Förra gången förbjöd de mig att tala, vad ska jag göra där? sa hon själv då. 

I en intervju i Expressen i december förra året berättade hon om partikollegorna: 

– De vänder bort blicken när de ser mig. 

Hon berättade också att hon sjukskriver sig varje tisdagseftermiddag när riksdagsgruppen sammanträder. 

– Det är klart att man inte vill gå dit om ingen hälsar på en och vänder bort blicken när de ser mig. Sedan finns det säkert de som vill hälsa men som inte vågar göra det inför de andra.

I Vänsterpartiet är uteslutningen känslig, inte minst eftersom frågan om hedersvåld varit en öm tå för partiet, och det finns fler än Amineh Kakabaveh som anser att partiet haft en alldeles för ängslig hållning. 

Källa: Ynkligt av partiet

En Expressen varit i kontakt i partiet beskriver beslutet som ”förvånande” och ”ynkligt”. 

– Det blir fel ibland och hon går lite mycket på känsla och fattar inte riktigt det politiska spelet. Samtidigt är hon ju en fantastisk kraft som gör väldigt mycket bra och är omtyckt i många läger. Det är ynkligt om vårt parti inte ska kunna ha en sådan företrädare, säger en källa i partiet till Expressen. 

Andra uttrycker sin uppskattning över uteslutningen. Johan Svensson, stadssekreterare för Vänsterpartiet i Göteborg stad och en tung företrädare internt, skriver följande på twitter: ”Hej då Amineh. Vi kommer inte att sakna dig.”

https://twitter.com/johansvensson82/status/1166622665920196608

Från andra partiet och bland flera ledande opinionsbildare väcker dock uteslutningsbeslutet starka reaktioner.

https://twitter.com/Sakine/status/1166624492858281985?s=20https://twitter.com/VJonasLundgren/status/1166625461264355328?s=20https://twitter.com/CarlMelin/status/1166626373194125315?s=20https://twitter.com/GulanAvci/status/1166623945401012224https://twitter.com/Ericson_ubbhult/status/1166633429951229952

Men enligt Aron Etzler handlar uteslutningen inte om hedersfrågan.

– Jag tycker det är tydligt att det inte är så. De är så många i partiet som arbetar mot hedersvåld, säger han.

Istället radar han upp en rad händelser och uttalanden där hon enligt partiledningen gång på gång gått emot partiets linje och sprider en falsk bild av partiets politik. 

”Skadat Vänsterpartiet mycket”

Det ska enligt Aron Etzler bland annat handlat om att hon påstått att ”det har etablerats en islamisk stat med kalifat i svenska förorter”, att alla som kritiserar hennes uttalanden ”är islamister” och att det är ”den feministiska politiken i Sverige som gjort att det är normerande i Sverige i dag att försvara kvinnoförtryck”

– De här beteendena skadar ju Vänsterpartiets förtroende. Jag tror det skadat Vänsterpartiet mycket, säger Aron Etzler. 

Något som också lyfts fram av partiledningen är att Amineh Kakabaveh drev en annan linje i regeringsfrågan i vintras. 

– Hon uteblev från statsministeromröstningen och gjorde ett uttalande om att hon ville att Vänsterpartiet skulle rösta ned Stefan Löfven, säger Aron Etzler.

Beslutet att utesluta Kakabaveh togs enhälligt i Vänsterpartiets Verkställande utskott, enligt partiet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.