Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vänsterpartiet splittrat i frågan om EU-utträde

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Vänsterpartiets ledning vill inför EU-valet att partiet ska lägga sitt krav om att lämna unionen åt sidan. 

Men flera vänsterpartister tänker nu ta strid mot det på helgens valkonferens, rapporterar Ekot. 

– Jag tror att det vore ett stort misstag att pausa, eller lägga undan, Vänsterpartiets krav om att gå ur EU, säger Ana Sussner, ordförande Rubin till Ekot.

I flera motioner inför Vänsterpartiets valkonferens i helgen framförs krav på att Jonas Sjöstedt och partiledningen ska backa på kravet att lämna EU, rapporterar Ekot, som gjort en genomgång. I förslaget till valplattformen står det att Vänsterpartiets grundläggande kritik av EU kvarstår, men att det nu inte är aktuellt att driva frågan om ett utträde. 

Både enskilda vänsterpartister och flera partidistrikt tycker att det är fel att pausa utträdeskravet, enligt genomgången.

– Jag tror att det vore ett stort misstag att pausa, eller lägga undan, Vänsterpartiets krav om att gå ur EU, säger Ana Sussner Rubin, ordförande för Vänsterpartiet i Skåne och kandidat i EU-valet, till Ekot, och kallar det ”en jätteviktig del av vårt politiska projekt”.

Det tredje största distriktet, Göteborg, vill att det tydligt ska stå i valplattformen att V vill att Sverige lämnar EU.

Partiledaren Jonas Sjöstedt har tidigare sagt att han helt vill stryka kravet om EU-utträde som en punkt i partiets program.

– Vi har inte drivit den här utträdesfrågan och då tycker jag att det är rimligt att vi inte tänker göra det under de kommande åren heller, sa Jonas Sjöstedt i en intervju med Studio Ett i november. 

”Handlar om hur vi i grunden ska kunna förändra EU”

Jens Holm är Vänsterpartiets gruppledare i riksdagens EU-nämnd. Han står bakom partistyrelsens förslag.

– EU-parlamentsvalet handlar ju om hur vi i grunden ska kunna förändra EU, och framför allt hur vi ska kunna driva på för att ställa om EU, så att vi får ett mer hållbart Europa som tar ansvar för våra klimatutsläpp, säger Jens Holm till Ekot.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!