Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vänsterpartiet satsar på ökad jämställdhet

Fler jobb i äldrevården, utbyggt "nattis" och delad föräldraförsäkring.

Vänsterpartiet satsar på jämställdhet i sin vårmotion.

– Det ska inte vara en ekonomisk förlustaffär att vara kvinna, säger Ulla Andersson, ekonomisk talesperson.

I dag presenterade Ulla Andersson Vänsterpartiets svar på regeringens vårbudget. Nyheten är en satsning på hemtjänsten på en miljard, vilket Expressen kunde berätta om redan i förra veckan.

En viktig orsak till satsningen är att många kvinnor går ner i arbetstid för att kunna vårda sin äldre anhöriga, enligt Ulla Andersson.

– Allt mer av äldreomsorgen läggs på anhöriga och det är framför allt kvinnor. Det är ungefär 100 000 kvinnor som gått ner i deltid eller slutat jobba helt för att äldreomsorgen inte är tillräckligt utbyggd.

Men partiet tillför inga extra pengar i år. Det budgetutrymme på 19 miljarder som partiet lade i höstas räcker, trots en arbetslöshet på 8,5 procent.

– Vi har stora offentliga investeringar som skulle pressa ner arbetslösheten. I höstas la vi en budget som skulle ge 100 000 fler jobb, säger Ulla Andersson.

Krav på utbyggd förskola

I Vänsterpartiets vårmotion ligger fokus på jämställdheten. Beräkningar som partiet gjort visar att om kvinnor arbetade lika mycket som män skulle sysselsättningen öka med 250 000 heltidstjänster. Det skulle innebära ett tillskott till statskassan på 15 miljarder.

Vänsterpartiet upprepar även sina krav om utbyggd förskola på obekväm arbetstid och en individualiserad föräldraförsäkring.

– Föräldraförsäkringen är avgörande för hur vi ska kunna få bättre villkor för kvinnor på arbetsmarknaden. Vi ska dela lika på föräldraskapet. Den synen delar vi med väldigt många feminister, säger Ulla Andersson.

Socialdemokraterna beslutade på sin kongress nyligen att partiet skulle jobba för ytterligare en pappamånad nästa mandatperiod. Men man undvek att lova det.

Ulla Andersson är besviken.

– Jag hade gärna sett att de kommit längre, det hade behövts.

S-kongressen beslutade även om en 90-dagars garanti för unga arbetslösa. Det kravet finns även hos V som slår fast att deras ungdomsgaranti innebär 57 000 jobb och utbildningsplatser. De ska finansieras med en skatt på finansiella transaktioner, vilken beräknas ge 7,8 miljarder.

- Vi vill ha en skatt på finansiell spekulation. Det ger stabilitet i samhällsekonomin, minska spekulationerna och få till samhällsnyttiga investeringar i stället.

Vänsterpartiet bekostar sina satsningar med att höja bolagsskatten, slopa den halverade restaurangmomsen, ta bort jobbskatteavdrag, slopa rut-avdraget och den halverade arbetsgivareavgiften för unga.

"Missgynnar lågavlönade kvinnor"

Folkpartiets ekonomiska talesperson Carl B Hamilton sågar Vänsterpartiets jämställdhetsprofil.

 – Det är en antifeministbudget. De vill ta bort jobbskatteavdragen vilket särskilt missgynnar lågavlönade kvinnor. Sen vill de att kvinnor som jobbar inom vård- och omsorg bara ska ha en arbetsgivare. Om de är missnöjda med sin kommunala arbetsgivare ska det inte finnas någon annanstans att gå, säger han.

– Deras feministbudget innebär att ge kommunerna mer pengar men vad är det som säger att kvinnor alltid ska jobba i offentlig sektor? Det konserverar rådande könsmaktsordning.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!