Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vänsterpartiet KU-anmäler tre S-ministrar

Håkan Svenneling (V): Därför KU-anmäler vi ministrarna.
Utrikesminister Ann Linde. Foto: MALTON DIBRA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Inrikesminister Mikael Damberg. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Justitieminister Morgan Johansson. Foto: WIKTOR NUMMELIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vänsterpartiet KU-anmäler Socialdemokraternas Ann Linde, Morgan Johansson och Mikael Damberg.

Partiet menar att ministrarna medvetet försökt vilseleda allmänheten om Sveriges krigsmaterielexport till Turkiet, rapporterar DN.

I och med Turkiets angrepp i norra Syrien i oktober uppmärksammades den svenska krigsmaterialexporten till Turkiet.

Exporten delas in i två kategorier: ”krigsmateriel för strid”, som innefattar bland annat vapen och ammunition, samt ”övrigt krigsmateriel”. 

Under höstens debatt betonade flera svenska ministrar att 2018 års export inte utgjorts av ”krigsmaterial för strid”. I stället föll det under ”övrigt krigsmateriel”.

Nu KU-anmäler Vänsterpartiet utrikesminister Ann Linde, justitieminister Morgan Johansson och inrikesminister Mikael Damberg för vilseledande uttalanden om den svenska exporten.

”Gått över en gräns”

Fyra uttalanden ligger till grund för KU-anmälan, som DN har tagit del av. Håkan Svenneling, Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson, menar att ett uttalande från Ann Linde i DN gällande ”övrigt krigsmateriel” gick över gränsen.

– Vad det är för övrigt krigsmaterial vet vi inte exakt. Men övrigt krigsmaterial kan vara brandfiltar, första hjälpen-lådor, skyddsplåtar. Exakt vad de olika affärerna innebär är inte offentligt, sa hon till DN då.

Vänsterpartiet menar att detta inte stämmer.

– Jag kände att man gått över en gräns i hur man inte får förminska svensk vapenexport och vilseleda vad innehållet i vapenexporten är, säger Håkan Svenneling och fortsätter:

– Vänsterpartiet har försökt göra skillnad på ”vapen export i strid” och ”övrigt krigsmateriel” och jag menar att den skillnaden inte finns i i lagstiftningen.

Enligt Inspektionen för strategiska produkter, ISP, uppgick exporten år 2018 till 300 miljoner kronor men rörde sig då bara om kategorin ”övrigt krigsmateriel”.

Morgan Johansson pressekreterare menar att de välkomnar KU:s granskning.

Expressen söker Ann Linde och Mikael Damberg för en kommentar.


Här är några av dagens största inrikesnyheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.