Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vänsterpartiet kräver Carl Bildts avgång

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Joachim Wall

Oppositionen stormar mot utrikesminister Carl Bildt. 

En svensk åklagare har inlett en förundersökning om svensk koppling till folkrättsbrott i Sudan.

I Sudan var Lundin Oil verksamt och Bildt satt i bolagets styrelse.

 Kammaråklagare Magnus Elving pekar på den rapport en rad frivilligorganisationer nyligen lämnade om att folkrättsbrott har begåtts. Åklagaren säger i ett pressmeddelande att det "finns anledning att anta att brott har förövats och att det kan finnas en svensk anknytning till sådana brott".

 Före detta justitieminister Thomas Bodström (S), numera ordförande i riksdagens justitieutskott, kräver att Bildt (M) tar time out. Bodström säger att ett av Sveriges viktigaste bidrag i världen är att mänskliga rättigheter upprätthålls.

 - Ska då samma person åka runt och tala om mänskliga rättigheter när man på något sätt kan bli inblandad och själv bli delgiven misstanke för ett av de allvarligaste brotten. Svaret är otvetydigt nej.

Vägrar skuld

 Vänsterpartiet kräver Bildts avgång.

 "Hur ska Carl Bildt kunna tala om folkrätt, fred och mänskliga rättigheter i något sammanhang samtidigt som det pågår en förundersökning om krigsbrott mot honom?" frågar V:s utrikespolitiske talesman Hans Linde i ett pressmeddelande.

 Bildt understryker att svenska ministrar inte ska kommentera svenska rättsprocesser. Men han vägrar kategoriskt att ta på sig någon som helst skuld. Det blir varken time out eller avgång. Tvärtom var han den ende, som styrelseledamot, som jobbade för fred i Sudan vid den här tiden, hävdar Bildt.

 - Den vulgarisering som herrarna Bodström och Linde ägnar sig åt ska man nog se som ett inslag av en valrörelse.

 Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson tycker att statsminister Fredrik Reinfeldt (M) måste klargöra om Sverige kan ha "en utrikesminister som är inblandad i en rättslig process om folkmord".

Vänta och se

 Men i Elvings pressmeddelande står faktiskt ingenting om anklagelser eller misstankar mot Lundin. Där talas enbart om att det "kan finnas en svensk anknytning". Däremot anklagas Lundin av organisationen Ecos, vars rapport föranlett den svenska förundersökningen.

 Reinfeldt anser att rättsprocessen måste få ha sin gång.

TT: Bildt satt i Lundins styrelse under de aktuella åren. Är det besvärande för regeringen?

 - Det måste rimligen vara så att först konstateras någonting och någon form av beslut fattas innan vi kan förhålla oss till det, svarar Reinfeldt.

 Oljebolaget har valt att inte uttala sig om förundersökningen. Däremot har bolaget, enligt SVT:s Rapport, inget emot att samarbeta.

 - Vi har inte fått någon information om det, eller varit i kontakt med åklagaren. Men vi är redo att samarbeta, säger Jeffrey Fountain, bolagsjurist på Lundin Petroleum, till Rapport.

Bör Carl Bildt ta en time out?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.