Vänsterpartet och Lars Ohly gör ett av sina bästa resultat på flera år i Expressens och Demoskops väljarbarometer. Foto: HELEN EDVALL
Vänsterpartet och Lars Ohly gör ett av sina bästa resultat på flera år i Expressens och Demoskops väljarbarometer. Foto: HELEN EDVALL

Vänsterpartiet framåt i ny opinionsmätning

Publicerad
Uppdaterad
I marsmätningen får Vänsterpartiet 7,2 procent.
- Man noterar att det finns växande klasskillnader och då växer också stödet för det klassorienterade partiet, säger Anders Lindholm, vd för Demoskop.
I Expressens och Demoskops marsbarometer ökar Vänsterpartiet med två procentenheter. Partiet får 7,2 procent, som undantaget
december förra året är det bästa resultatet sedan strax före valet 2006.
Uppgången kan förklaras av den senaste tidens debatt om direktörsbonusar och sänkta arbetarlöner.
– Debatten kring lönesänkningar för arbetare samtidigt som vd:ar behåller sina löner och bonusar är sannolikt något som spär på klassmotsättningar. Då är det naturligt att Vänsterpartiet vinner sympatier, säger Anders Lindholm, som är vd för Demoskop.

”Andrum för små partier”

När Expressen träffar Lars Ohly lyser han upp av de nya siffrorna.
– Det var roligt att höra! Jag hoppas det beror på kampen för jobben och välfärden. Dessa frågor har varit i fokus på sistone, säger han.
Samtidigt tappar både Socialdemokraterna och Moderaterna – 0,7 respektive 2,5 procentenheter.
– Detta ger de små partierna ett välbehövligt andrum, då de har marginaliserats över tiden. Det är väldigt ovanligt att både S och M minskar i samma
mätning, vilket illustrerar att det ständigt finns ett utbyte av väljare mellan dem, säger Anders Lindholm.
M förlorar sannolikt väljare till FP, som går fram med 1,9 procentenheter. KD däremot är tillbaka under riksdagsspärren. Gapet mellan blocken ökar från 7,3 till 8,2 procentenheter. Den enda statistiskt säkerställda förändringen är uppgången i Vänsterpartiet.
Mellan 25 februari och 3 mars 2009 genomförde Demoskop 1004 telefonintervjuer med röstberättigare från 18 år och äldre. Det enda partiet som uppvisar en statistisk säkerställd förändring är Vänsterpartiet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag