Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vänsterpartiet får sin högsta notering

V får sin högsta mätning i Sifo på 19 år.
V-ledaren Jonas Sjöstedt.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna är nu jämnstora.

Det visar Sifo:s senaste väljarbarometer.

Samtidigt får Vänsterpartiet sin högsta notering på 19 år, rapporterar Svenska Dagbladet.

Sifo:s februarimätning visar på en turbulent tid, där Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna nu är jämnstora partier och slåss om titeln som det största partiet.

Socialdemokraterna ligger på 23,6 procent och Sverigedemokraterna på 23,3 procent. S visar på historiskt låga siffror medan SD ligger på rekordnivå för femte månaden i rad.

Vänsterpartiet får 11,4 procent i väljarbarometern, vilket är den högsta noteringen sedan 2001. I januari fick partiet 10,2 procent, men förändringen är inte statistiskt säkerställd. Bland kvinnor under 30 år är partiet som störst, med ett stöd av 22,2 procent.

– Partiet har medvind. Men det skapar också ett tufft utgångsläge för den som efterträder Jonas Sjöstedt. Vänsterpartiet riskerar en hel del i opinionen med att byta partiledare i det här läget, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till SvD.

Parti för parti

Socialdemokraterna: 23,5 (23,5)

Vänsterpartiet: 11,4 (10,2)

Miljöpartiet: 4,2 (4,5)

Moderaterna: 17,5 (17,5)

Centerpartiet: 8,1 (8,5)

Liberalerna: 4,4 (3,9)

Kristdemokraterna: 6,1 (6,6)

Sverigedemokraterna: 23,3 (23,8)

Övriga: 1,5 (1,5)

 

Siffran inom parantes är en jämförelse med januarimätningen. 

 

Undersökningen gjordes på uppdrag av SvD och GP. 8 328 intervjuer med slumpmässigt utvalda personer från 18 år och uppåt har gjorts. Frågan som ställdes var: ”Vilket parti skulle du rösta på i riksdagsvalet om det var val i dag?”

Intervjuerna genomfördes 3–13 februari 2020.

Det är inga utmärkande förändringar jämfört med mätningen i januari för något av riksdagspartierna. Miljöpartiet och Liberalerna ligger i botten på 4,2 procent respektive 4,4 procent. Centerpartiet och Kristdemokraterna ligger på ungefär samma linje sedan valet.

Februarimätningen visar på en tuff tid framöver där den sittande regeringen tillsammans får 27,8 procent. Det är nästan fem procentenheter under senaste valresultatet. Tillsammans med C och L har partierna 40,3 procent.

Oppositionen får inte heller majoritet, de landar på 46,9 procents väljarstöd.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.