Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vänstern starkt framåt i det Grekiska valet

Foto: Yorgos Karahalis

ATEN. Ett 40-årigt partisystem i Grekland, med två stora partier som turats om att styra landet, såg ut att slås sönder av väljarna i söndagens nyval.

Helt nya politiska konstellationer verkar fordras för att bilda nästa regering.

Alternativet är nyval igen, vilket enligt konstitutionen kan bli av redan i juni.

En majoritet av Greklands väljare har enligt preliminära röstsiffror och en sammanvägd vallokalsundersökning svårt att acceptera ytterligare åtstramningar – vilket krävs för att få nya nödlån av EU och IMF. Grekiska krav på omförhandlade lånevillkor är därför att vänta.

Fyra års recession, ännu utan ett tydligt slut, och en fördubblad arbetslöshet till över 20 procent blev till slut för mycket.

Söndagens nyval blev just det bakslag för socialdemokratiska Pasok och konservativa Ny demokrati som många väntat sig.

Uppstickare från vänster

De båda partierna har dominerat grekisk politik sedan juntans dagar på 70-talet. En dryg timme efter det att vallokalerna stängt såg det ut som att Ny demokrati får flest röster, men bara cirka 20 procent. Tvåa beräknades uppstickaren Syriza bli, ett av flera vänsterpartier som vunnit stöd på kritik mot åtstramningarna. De beräknades samtidigt få cirka 16 procent, medan Pasok rasade till 13–14 procent, från 44 procent i valet 2009.

Retsinas Panayotis, en 61-årig pensionär som TT:s utsände träffar, följer som många andra greker rösträkningen på tv. Han sitter på ett rökigt kafé i stadsdelen Makrygianni, i skuggan av Akropolis i centrala Aten.

– Det blev en total förändring av det politiska landskapet, säger han.

Det lutar åt 9–10 partier i parlamentet, mot tidigare fem. Och vilka koalitioner som kan tänkas bakom en regering var mycket svårt att avgöra på söndagskvällen.

Panayotis, traditionell Pasok-anhängare, ser resultatet som en seger. Han ville få bort Pasok-ledaren Evangelos Venizelos, en av arkitekterna bakom låneuppgörelsen med EU och IMF, och valde därför Syriza.

"Proteströster"

Detta beslut fattade han i likhet med hundratusentals andra väljare.

– Jag och 60 procent av folket kräver förändring, säger han.

Medan han gläds åt Syrizas framgångar är han bekymrad över att Gyllene gryning, som beskrivs som nynazister, ser ut att få 5–8 procent. Detta kan ge upp till 28 av 300 mandat i parlamentet.

– De flesta som röstar på detta parti vet inte vad de gör. Det gör mig ledsen, men det är väntat, då så många i detta val röstar utifrån ren ilska.

– Det är proteströster. Det innebär inte att vi har 8 procent nazister i Grekland.

TT:s utsände

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.