Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vänstern slår tillbaka – efter hård klimatkritik

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi är en av kritikerna.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Ali Esbati (V) försvarar beslutet.
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vänsterpartiet möter hård klimatkritik – även internt – efter att ha gjort upp med Moderaterna om ytterligare sänkta drivmedelspriser.

Men partiets ekonomiskpolitiske talesperson Ali Esbati försvarar beslutet.

– Vår syn på den helt avgörande klimatomställningen, är att den måste ske strukturerat, med massiva offentliga investeringar och genom att få med sig många människor, inte genom chockterapi.

På torsdagen stod det klart att en ohelig allians bestående av M, SD, KD, L och V är överens i finansutskottet om att köra över regeringen, för att ytterligare sänka bränslepriserna. Initiativet har ifrågasatts ur klimatsynpunkt – framför allt har Vänsterpartiet fått hantera hård kritik från miljörörelsen i sociala medier.

”Men alltså det är ju ingen hejd på dumheterna. Har verkligen hela riksdagen missat såväl IPCCs två veckor gamla rapport, klimatpolitiska rådets dito från igår, och att oljenationen Ryssland just nu mördar Ukrainas befolkning? Skamligt! (...) Vad hände egentligen med Vänsterpartiet som tidigare legat i framkant med sin klimatpolitik?” frågar Naturskyddsföreningens klimatchef David Kihlberg på Twitter.

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi är också upprörd. Hon kallar uppgörelsen för ett ”klimatpolitiskt och fördelningspolitiskt haveri”

– Det är uppenbart att Vänsterpartiet inte längre är ett klimatparti. Det som den nya populistiska alliansen nu gjort upp om betyder en kraftig skattesubvention för framför allt de rikaste som kör mest, och en direkt subvention av utsläpp. De som får betala är alla de som inte kör bil överhuvudtaget, till exempel ensamstående mammor i förorten som tar bussen till lågbetalda yrken, säger hon.

Intern kritik

Kritiken kommer även inifrån det egna partiet. Som Expressen tidigare berättat har Vänsterpartiet den senaste tiden tonat ner miljöfrågorna till förmån för en ny industriprofil, med förhoppningen att tilltala män i bruksorter, vilket har väckt visst internt missnöje. 

En av kritikerna är Rebecca Johansson, ledamot i Vänsterpartiets distriktsstyrelse i Skåne, som har kallat partiets omläggning av klimatpolitiken för ”ett svek”. På Twitter skriver hon nu att förslaget att ytterligare sänka bensinskatten ”går direkt emot faktan om vad vi behöver göra för klimatet”.

En centralt placerad vänsterpartist, som vill vara anonym, säger att utspelet ”underminerar Vänsterpartiets trovärdighet” i miljö- och klimatfrågor.

– Jag tror att stödet för det här bland Vänsterpartiets gräsrötter är minimalt. Många är upprörda och känner inte igen sitt vänsterparti i den här politiken.

Svaret: ”Extrem situation”

I en kommentar till Expressen förklarar Ali Esbati, Vänsterpartiets ekonomiskpolitiske talesperson, hur partiet har resonerat. 

– Vi ser det som rimligt med en temporär sänkning av skatten i en extrem situation. Vår syn på den helt avgörande klimatomställningen, är att den måste ske strukturerat, med massiva offentliga investeringar och genom att få med sig många människor, inte genom chockterapi. Därför är det viktigt att parera en del av de oväntade och oöversiktliga effekterna för hushåll och företag. Vårt förslag som också vann majoritet, om att utreda en modell för risköverföring, handlar om att hitta sätt att hantera sådant bättre också framöver, säger Ali Esbati.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.