Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vänstern sågar oberoendet i hyresförslagen: ”Skandal”

V-ledaren Nooshi Dadgostar: ”Då faller statsministern”
Högt tonläge inför utredningen om marknadshyror – där V-ledaren Nooshi Dadgostar hotar att fälla Löfven.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Stefan Löfven har en svår balansgång i frågan om marknadshyror.
Foto: JONAS EKSTROMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vänsterpartiet anklagar regeringen för att försöka dämpa debatten om marknadshyror genom att lägga presentationen på en fredag.

De ifrågasätter också oberoendet i förslagen – på grund av personkopplingar mellan utredningen och intresseorganisationer för fri hyressättning. 

– Det är en skandal, säger Momodou Malcolm Jallow, bostadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

I morgon presenteras den kontroversiella utredningen om fri hyressättning i nyproduktion av bostäder. En fråga som rör upp starka känslor i Vänsterpartiet, som har lovat att fälla regeringen om man går vidare med förslagen. 

Frågan är känslig även för Socialdemokraterna, som gick till val 2018 på att bekämpa marknadshyror, men gav vika i regeringsförhandlingarna med Centerpartiet och Liberalerna.

”Försöker smyga”

Förslagen skulle ha redovisats senast i måndags – utredaren Kazimir Åberg uppger att de var klara i tid – men presentationen flyttades till fredag vid lunchtid på grund av Morgan Johanssons (S) fullbokade kalender, skriver Fastighetstidningen

Justitieministerns medarbetare avfärdar att det skulle finnas en strategi bakom tidpunkten, men Vänsterpartiets bostadspolitiska talesperson Momodou Malcolm Jallow hävdar att den är vald för att dämpa debatten.

– Det är uppenbart att regeringen försöker smyga ut den här utredningen genom att lägga presentationen på en fredag när många ska ta helg. Det är fegt när det handlar om förslag som kommer drabba tre miljoner hyresgäster med chockhöjda hyror, säger han.

Ifrågasätter oberoendet

Vänsterpartiet ställer sig också frågande till utredningens oberoende. 

Nyligen uppmärksammade Tidningen Fokus att utredningssekreteraren Haymanot Baheru disputerade med en avhandling om hyressättning, finansierad av branschorganisationen Fastighetsägarna som lobbar för friare hyror, samtidigt som hon hade påbörjat sitt jobb med utredningen. 

– Avhandlingen inleds med att hon tackar Fastighetsägarna för pengarna. Det är anmärkningsvärt att en ledande tjänsteman i utredningen har så täta band med den ena parten i frågan, säger Momodou Malcolm Jallow.

Haymanot Baheru skriver i ett mejl till Expressen: 

Det var flera parter som tackades för forskningsfinansieringen. I min referensgrupp ingick dessutom tjänstemän och jurister från Hyresgästföreningen”. 

Hon fortsätter: 

Det är inte rimligt att riksdagsmän ska ägna sig åt något som kan betraktas som förtal genom vilseledande uppgifter. Ta en debatt i stället”.

Momodou Malcolm Jallow är riksdagsledamot från Malmö och bostadspolitisk talesperson (V).

”Extrema förslag”

Utredningen har även biståtts av ett antal experter, där representanter från parterna på hyresmarknaden ingår, exempelvis Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna, Sveriges Allmännytta samt Byggindustrierna. Som enda forskare i gruppen finns Fredrik Kopsch, nationalekonom och docent i fastighetsekonomi vid Lunds universitet. 

Förutom att vara universitetslektor är Kopsch senior rådgivare på Timbro och numera styrelseledamot i den nystartade kampanjgruppen Hyresgästförbundet, som lanserades häromveckan av Fria moderata studentförbundet.

Vänsterpartiet tycker att namnet sticker ut i expertgruppens sammansättning.

– Som företrädare för den här kampanjorganisationen för marknadshyror har han kampanjat för extrema förslag, som att hyresvärdar ska kunna köpa ut hyresgäster och sätta hyrorna så högt som möjligt, säger Momodou Malcolm Jallow.

Även Hyresgästföreningen har en expert i utredningen. Är det fel att motsidan har en representant?

– Nej, men motparten är Fastighetsägarna och de har en annan representant i utredningen. Den här mannen däremot sitter i utredningen i egenskap av forskare. Men han är en forskare som driver en uppenbar politisk linje och nu har han till och med varit med och startat en kampanjorganisation för marknadshyror.

Högt tonläge

Även Hyresgästföreningen, som kampanjar mot förslagen, anser att utredningens sammansättning innebär en slagsida för Fastighetsägarnas intressen. Enligt ordföranden Marie Linder har de framfört kritiken i sina kontakter med regeringskansliet.

– Det är viktigt att regeringskansliet tar ansvar för att säkerställa utredningens oberoende gentemot särintressen. Jag tycker att det är fördel Fastighetsägarna just nu, säger hon.

Såväl utredaren Kazimir Åberg som Morgan Johansson avböjer att kommentera kritiken. Justitieministerns pressekreterare Sofie Rudh påpekar att personerna som ingår i utredningen har varit kända sedan länge.

– Det har varit ett högt tonläge kring den här utredningen, men vi har fortfarande inte fått in förslagen. Då kommer förstås både utredaren och Morgan svara på alla tänkbara frågor, säger hon.

LÄS MER: Heta kandidaterna: De vill in i riksdagen 

LÄS MER: Sabunis katastrofsiffror hotar stjälpa Kristerssons maktplan

Se även: För och emot – vad skulle marknadshyror innebära?

Förespråkaren och motståndaren argumenterar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.