Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Morgan Johansson: ”Skrämmande”

Karin Sörbring har tittat närmare på missförhållanden inom Attendo: ”Många som har gått ner i vikt på ett oroväckande sätt”.
”Skrämmande granskning” säger justitieminister Morgan Johansson (S) om Expressens avslöjande. Han manar de borgerliga partierna att sluta blockera frågan om vinster i välfärden.
Foto: HENRIK MONTGOMERY /TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Expressens Karin Sörbring har granskat missförhållanden på vårdbolaget Attendos äldreboende Långbroberg.
Foto: OLLE SPORRONG
Torun Boucher, gruppledare för Vänsterpartiet i Stockholm.
Foto: Jessica Segerberg
1 / 7

Expressen kunde i dag avslöja missförhållanden på kritiserade vårdbolaget Attendos äldreboende Långbroberg.

Flera anställda vittnar om obemannade avdelningar på natten där de boende skriker av smärta – utan att få hjälp.

Nu kräver Vänsterpartiet att Stockholms stad granskar vårdbolaget.

– Det måste vara nog med rovdrift på de äldres bekostnad nu, säger Torun Boucher, gruppledare för vänstern i Stockholm i ett pressmeddelande.

Vård- och omsorgskoncernen Attendos motto är ”Kompetens, omtanke och engagemang” – och att alltid ha brukarna i fokus.

– Men Attendo har bara plånboken i fokus, säger undersköterskan Maria Norstad Pantén i Expressens granskning.

Flera anställda vittnar om en ohållbar situation där avledningarna är obemannade på natten, de boende får inte ordentligt med mat och rasar i vikt – samtidigt skriker de äldre av smärta och det tar lång tid innan de får hjälp.

V kräver granskning av Attendo

Nu kräver Vänsterpartiet att Stockholms stad en gång för alla utreder missförhållandena på Attendo.

– Gång på gång hamnar Attendo i blåsväder men tillåts ändå fortsätta med äldreomsorg i Stockholms stad. Vi kräver att ansvariga äldreborgarrådet Erik Slottner kliver fram och agerar, det får inte fortsätta så här, säger Torun Boucher, gruppledare för V i Stockholm i ett pressmeddelande.

– Det är också väldigt viktigt att staden ser till att påpeka för Attendo att de anställda inte ska utsättas för repressalier för att de berättat om missförhållanden, fortsätter hon.

Också från borgerligt håll riktas skarp kritik mot det inträffade. Johan Hultberg (M) ledamot i socialutskottet kräver att IVO omgående granskar Attendo.

– Äldre ska alltid kunna lita på att de får den vård de behöver. Inte en enda skattekrona ska gå till verksamheter där det sker missförhållanden, säger han.

Attendos skandalår

Sedan tidigare har avslöjats att Attendos toppchefer skot sig på offentliga bidrag. Samtidigt som de tog emot 133 miljoner i statligt coronastöd passade cheferna på att ta ut miljonbonusar. 

Under våren 2020 avslöjade Expressen också missförhållanden på Attendos boende Sabbatsbergsbyn i Vasastan. Då hotade ansvariga på Attendo visselblåsaren, Stine Christopherson, något som nu utreds av åklagare.

Oppositionens ilska efter avslöjandet

Aida Hadžialić, finansregionråd i opposition för Socialdemokraterna i Stockholm säger att hon blir ”vansinnig” av avslöjandet om missförhållanden hos Attendo.

– Direktörer och höga chefer ska inte sig sko på skattebetalarnas bekostnad samtidigt som äldre inte ens får mat. Det pratas och pratas om det här men inget händer. Det är dags att politiken en gång för alltid gör upp med detta korrupta beteende, säger hon.

– Riksdagen behöver agera.

Även flera ministrar kommenterar missförhållandena – de pekar särskilt på ”vinstjakten i välfärden”. Justitieminister Morgan Johansson (S) menar att de borgerliga och SD blockerar frågan om vinster och partikollegan Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsminister, ser tillbaka på när riksdagen röstade ner förslaget om att förbjuda vinstjakt i välfärden.

”Några partier som är beredda att tänka om?”, frågar han sig.

https://twitter.com/johanssonmorgan/status/1403276055289417730
Larmet inifrån Attendo: ”Jag hade inte ens satt min värsta fiende här”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.