Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Syriza vann storseger i det grekiska nyvalet

Alexis Tsipras talade i kväll till sina väljare och lovade en ny början för Grekland.Foto: Lefteris Pitarakis

Vänsterradikala Syriza vann en storseger i det grekiska valet.

Premiärminister Antonis Samaras ringde i kväll partiledaren Alexis Tsipras och gratulerade.

Men Syriza verkar missa en egen majoritet i parlamentet.

Jublet steg i Syrizas valhögkvarter i Atén så fort de första siffrorna kom i kväll. Och det bara fortsatte genom natten.

För Syriza har lyckats med det som inget protestparti på vänsterkanten klarat av i Västeuropa. De tar makten i Grekland.

Alexis Tsipras, partiets 40-årige ledare, talade i kväll till sina väljare och lovade en ny början för Grekland.

"Bygga nytt fundament"

– Vi ska kämpa tillsammans för att bygga upp vårt land och ge det ett nytt fundament för framsteg och utveckling, sa han bland annat.

Han tackade alla väljare som ”gett vårt folk hoppet åter”. Han vände sig också till makthavarna i Bryssel och Berlin, makthavare han snart måste sätta sig i förhandlingar med.

– Den nya grekiska regeringen är redo att samarbeta med våra vänner i Europa så att vi hittar en rättvis lösning för att få Grekland ut ur krisen.

Greklands ekonomi har fallit med en fjärdedel sedan finanskrisen 2008. En av fyra greker är arbetslösa. Varannan yngre person är arbetslös.

Ta Grekland ur krisen

Syriza har under valkampanjen lovat att satsa Grekland ur krisen. Alexis Tsipras har lovat att höja både pensioner och minimilöner. Han vill också omförhandla villkoren med trojkan.

– Vi kommer att komma med egna förslag för reformer och radikala förändringar, lovade Tsipras.

I kväll kallade han trojkan och dess åtstramningsinspektörer- trojkan är EU-kommissionen, den Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden - för något som nu tillhör det förflutna. Det kommer inte att uppskattas i Bryssel.

Men i Grekland har det varit ett buskap som gått hem. Syriza blev det klart största partiet med cirka 36 procent av rösterna.

Ny demokrati tvåa

Regeringspartiet Ny demokrati kom tvåa med cirka 27 procent. Nynazistiska Gyllene gryning blev åter det tredje största partiet och de nybildade To Potami kom fyra.

Syriza behöver 151 av de 300 platser för att kunna styra på egen hand. Det ser i kväll ut som om partiet missar det med en hårsmån. En del prognoser ger partiet 148 platser, andra 150.

To Potami - ordet betyder ”Floden” och partiet grundades av en tv-kändis Stavros Theodorakis - har setts som den troligaste koalitionspartnern. Syriza har gjort klart att man inte tänker förhandla med vare sig Ny demokrati eller det gamla socialistpartiet Pasok.

Gratulerade

Den avgående premiärminister Antonis Samaras ringde och gratulerade Syriza till segern tidigare i kväll. Han varnade grekerna för effekterna om ett vänsterradikalt parti som Syriza - ett parti som mest består av kommunister - får komma till makten.

Grekerna lyssnade inte. Det gjorde de klart i kväll.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.