Vänstern framåt i franska lokalval

Publicerad
Uppdaterad
En lokal vänstervåg såg ut att svepa över Frankrike när rösterna på söndagskvällen började räknas efter kommunalvalets första valomgång. President Nicolas Sarkozys parti UMP gick bakåt i flera städer.
Enligt söndagskvällens första uppskattningar skulle socialistpartiet och dess allierade ha fått 47,5 procent av rösterna. President Sarkozys högerparti UMP och dess allierade skulle enligt opinionsinstitutet CSA ha stannat på 40 procent medan centerpartiet Modem, som väntas få en vågmästarroll i flera kommuner i andra valomgången om en vecka, skulle ha landat på 4,5 procent. Högerextremistiska Nationella Fronten såg ut att i det närmaste försvinna på det lokala planet med endast 2 procent.

Impopulär

Högern hade länge hoppats på att kommunalvalet skulle bli en bekräftelse på Sarkoys popularitet. I takt med att presidentens popularitet rasat har UMP i stället gjort allt för framställa valet som ett renodlat lokalval, medan vänstern ansträngt sig för att föra upp valet till ett nationellt plan.
- Man får inte blanda samman de lokala frågorna med nationens, uppmanade premiärminister Francois Fillon på söndagskvällen.

Mobilisering

Mobilisering

Samtidigt som han tonade ner högerns svaga resultat uppmanade han sina sympatisörer att mobilisera sig inför andra valomgången om en vecka.
Ségolène Royal, socialisternas kandidat i förra årets presidentval, gjorde inte helt oväntat en annan tolkning av de första siffrorna.
- Ingen kan neka till att det här är en sanktion mot den sittande makten, sade hon.

Protestval

Även om söndagens val i första hand är ett val kring lokala frågor för två tredjedelar av väljarna ville 21 procent av dem utnyttja valet för att protestera mot presidenten, enligt en opinionsmätning häromdagen. I januari var den siffran 16 procent.
I Paris ledde den sittande socialistiske borgmästaren Bertrand Delanoë ut att leda över UMP-kandidaten Francoise de Panafieu enligt de första uppskattningarna. Hans väntade storslam såg dock ut att utebli.
Valet avgörs definitivt nästa söndag.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag