Vänstern behåller greppet

Publicerad
Uppdaterad
Socialdemokraterna och vänsterpartiet tillsammans skulle ha fått egen majoritet om det hade varit riksdagsval i november.
Det visar den nya partisympatiundersökningen, PSU, från Statistiska centralbyrån.
- De borgerliga har en tung uppförsbacke framför sig om de ska ta igen det här, säger Anders Jonsson, politisk expert på Expressen.se.
Regeringspartierna tappar röster. Om det hade varit val i november skulle allianspartierna centern, folkpartiet, moderaterna och kristdemokraterna bara fått 39,9 procent av svenska folkets röster.
Det är en statistisk minskning med cirka 8,3 procentenheter sedan förra riksdagsvalet, skriver Statistiska centralbyrån, SCB. Siffrorna kommer från den nya partisympatiundersökningen för oktober månad, där svenskar har fått svara på vilket parti de skulle rösta på om det vore val inom de närmaste dagarna.
- Jag tror dels att den här minskningen beror på de väldigt prostesterna mot de nedskärningar som de borgerliga gjorde efter valet, och dels alla affärer med politiker som har tvingats avgå, säger Anders Jonsson.
I undersökningen framgår också att sympatierna för socialdemokraterna och vänsterpartiet är desto starkare. Vid ett riksdagsval under november månad hade de två partierna tillsammans fått egen majoritet och därmed kunnat bilda regering.
De har 51 procent av sympatierna i undersökningen, en ökning med 10,2 procentenheter sedan valet 2006.
Lisa Jannerling
Lisa Jannerling

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag