Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vänsterextremt våld flyttar fram positionerna

Lägenheter som slås sönder och lokalpolitiker som hotas. Vänsterextremt våld blir mer framträdande och Mälardalen har blivit ett särskilt starkt fäste för organisationen Revolutionära Fronten. Det rapporterar SVT:s Uppdrag granskning i kvällens program.

Nazister och högerextremister är de utpekade motståndarna, men även personer med andra politiska engagemang drabbas.

– Han hotade att skada mig och att jag skulle få skylla mig själv, säger Rebaz Sanar, ordförande för moderata ungdomsförbundet i Eskilstuna som hotades av en medlem i Revolutionära Fronten.

I kvällens Uppdrag granskning synas det vänsterextrema våldet, som fått ett särskilt starkt fäste i Mälardalen. 50 dåd med kopplingar till politiskt våld har inträffat i Mälardalen de senaste 18 månaderna. Och i området är det främst vänsterextrema organisationer som är aktiva.

– Högern har varit på defensiven. Jag säger inte att de agerar i självförsvar, men de har inte samma kapacitet som tidigare, säger Mathias Ståhle, journalist på tidningen Eskilstuna-Kuriren, och som granskat det politiska våldet.

Ytterligare en kvinna, som är medlem i nazistiska Svenskarnas parti, har utsatts av angrepp från Revolutionära Fronten. Hon har gjort 11 polisanmälningar.

– Pratar man med polisen gör vi inga värderingar. Vi måste skydda alla människor, säger Sörmlandspolisens presstalesman Fredrik Wallén.

Lokalpolitiker hotades - bär överfallslarm

Men det är inte bara aktiva på den yttersta högerkanten som råkat ut för vänsterextremt våld. Två lokala politiker i Eskilstuna som Uppdrag granskning träffat vittnar om att de attackerats. Fredrik, aktiv i Liberala partiet, hoppades på bakifrån och misshandlades. Rebaz Sanar, ordförande för moderata ungdomsförbundet i Eskilstuna bär överfallslarm efter att han blev hotad för sitt politiska engagemang.

– Han hotade att skada mig och att jag skulle få skylla mig själv om jag inte slutade med det, säger Rebaz Sanar i programmet.

Mannen som hotade Rebaz Sanar dömdes för hot och ofredande. Mannen, som beskrivs som en ledande figur inom Revolutionära Fronten, dömdes också för att ha hotat att skjuta kvinnan i Svenskarnas parti i huvudet.

Uppdrag granskning visas på onsdagen klockan 20:00 i SVT1.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.