Vänsterextremister döms till fängelse

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
RF:s egen film har använts som bevisning.
Foto: Polisen

I dag dömdes sju personer från vänsterextrema Revolutionära fronten, RF, för bland annat misshandel och olaga hot.

Flera av de dömda får fängelsestraff och brotten har enligt tingsrätten varit kopplade till RF:s verksamhet.

– De åtalade är inte några vanliga våldsverkare. Brotten blir helt obegripliga om man inte förstår att de ingått som ett led i Revolutionära frontens verksamhet, kommenterar rättens ordförande rådmannen Bertil Sundin.

Totalt stod åtta personer åtalade för bland annat tre fall av grov misshandel och fyra fall av olaga hot.

– Jag pläderade för att alla åtalspunkter ska bifallas. Det som är intressant är om tingsrätten delar min syn på att det här är systematisk och samhällshotande brottslighet, säger kammaråklagare Malin Arentoft.

Enligt tingsrättens bedömning har de flesta av brotten varit kopplade till Revolutionära frontens verksamhet och sju personer dömdes på onsdagen.

Dator blev viktigt bevis

Åklagaren hade fokuserat en stor del av sin bevisning mot en 20-årig man som stod åtalad för flera fall av misshandel och olaga hot.

Polisen hade beslagtagit 20-åringens dator och där hittat chatt-meddelanden kring flera av brotten.

Han dömdes för två fall av misshandel, samt för ringa vapenbrott, till två års fängelse.

Ytterligare fyra personer misstänktes för den brutala misshandeln av två slovakiska gästarbetare i höstas, och RF:s egen film har använts som bevis i utredningen.

Döms för grov misshandel

Alla fem tilltalade har förnekat att de skulle ha gjort sig skyldiga till grov misshandel. Den 20-årige mannen har erkänt att han delat ut två slag mot pappan.

Samtliga dömdes dock för att tillsammans, och i samråd och samförstånd, ha grovt misshandlat de två slovakiska männen. De tilltalade döms även att betala skadestånd.

Den slovakiske pappan och hans son var på väg hem från jobbet som byggarbetare på Karolinska när de, enligt åtalet, överfölls på öppen gata av vänsterextrema Revolutionära Fronten.

Attackerades bakifrån

Vid den brutala misshandeln attackerades männen bakifrån med bland annat glasflaskor och stolar. Sonen slogs till marken och sedan sparkade och stampade flera personer mot hans huvud.

På RF:s film, som visades upp under rättegången, syntes tydligt hur mannen får ta emot ett flertal slag och sparkar från flera personer.

– Jag vet inte hur det skulle ha slutat om inte några förbipasserande hade gripit in. De skulle inte ha slutat, sade sonen i rätten.

"Hembesök"

Totalt stod sju män och en kvinna åtalade för grov misshandel, förberedelse till mordbrand, olaga hot, vapenbrott och fyndförseelse.

Flera av vänsterextremisterna misstänks för olaga hot vid fyra tillfällen. Vid så kallade "hembesök" har bostäder hos meningsmotståndare vandaliserats.

De misstänkta är 19–28 år och kommer från Stockholmsområdet, Borås, Eskilstuna, Strängnäs och Örebro.

– RF:s verksamhet går ut på att begå brott. De maskerar brottsligheten i politik, sade åklagaren Malin Arentoft efter det att rättegången avslutats för två veckor sedan.

Flera får fängelse

Tingsrätten ansåg att fängelse bör väljas som påföljd för de som döms för grov misshandel. För de som inte döms för grov misshandel har tingsrätten ansett att påföljden kan stanna vid villkorlig dom jämte dagsböter.

På grund av sin ålder vid tidpunkten för när brotten begicks har de flesta av de tilltalade fått straffen reducerade. När någon som fyllt 21 år begår brott finns inte längre utrymme att på grund av den dömdes ålder mildra straffet.

De åtta åtalade

Man, 20: Döms för två fall av grov misshandel samt för ringa vapenbrott till fängelse i två år.

Enligt åklagaren hade 20-åringen från Strängnäs misshandlat en kommunpolitiker på Götgatan i Stockholm och en kvinna, han ska också ha deltagit i misshandeln av slovakerna, samt misshandeln i Jönköping den 1 maj. Olaga hoten gäller enligt åklagaren att han medverkat att slå en yxa i en bostadsdörr och klottra "RF" samt "nassesvin". Vid en annan högerextremists bostad har han enligt åklagaren skrivit "hoppa av. vi kommer aldrig att sluta nassekräk". Vid misshandeln mot kommunpolitikern har han enligt åklagaren använt knogjärn.

Enligt Säporapporter har han en framträdande roll inom vänsterextrema Revolutionära Fronten när det gäller planeringen av olika politiska brott. Enligt Säpo har han också deltagit i trakasserier och hot mot myndighetspersoner och journalister för att förhindra dem i sin yrkesutövning.

Åklagaren har yrkat på 3,5 års fängelse.

Man, 20: Döms för grov misshandel, förberedelse till mordbrand och olaga hot till fängelse i ett år och tio månader.

20-åringen från Eskilstuna åtalades för misshandeln mot slovakerna den 14 september förra året. Han har också i Eskilstunalägenheten enligt åklagaren innehaft brandbomber, så kallade molotov cocktails. Enligt åklagarens stämningsansökan har de varit ägnade att användas i syfte att anlägga mordbrand. Han har också enligt åklagaren deltagit i att slå en yxa i en dörr och klottra "nassesvin" vid en bostad i Lindesberg.

Kvinna, 28: Frias från anklagelserna om grov misshandel.

Den 28-åriga kvinnan från Stockholm åtalades för grov misshandel då hon enligt åklagaren tillsammans med bland annat 20-åringen från Strängnäs och andra ej åtalade personer misshandlat en person på Trädgårdsgatan i Jönköping den 1 maj 2013.

Rättelse: Expressen.se har tidigare uppgett att den misshandlade personen är högerextremist.
 Det finns dock inget faktaunderlag för det i polisutredningen.

Man, 19: Döms för fyndförseelse och olaga hot till villkorlig dom jämte dagsböter.

I samband med misshandeln av gästarbetarna den 14 september ska han enligt åklagaren ha hittat ett pass och ett passerkort tillhörande en av de misshandlade männen. Han har sedan enligt åklagaren inte lämnat in föremålen till polisen.

19-åringen från Stockholm åtalas också för olaga hot då han enligt åklagaren deltagit i att slå en yxa i en dörr och klottra "nassesvin" vid en bostad i Lindesberg.

Man, 20: Döms för grov misshandel till fängelse i ett år och sex månader.

Enligt åklagaren har 20-åringen från Borås deltagit i den grova misshandeln av gästarbetarna den 14 september.

Man, 24: Döms för ett fall av olaga hot villkorlig dom jämte dagsböter.

Enligt åklagaren har 24-åringen från Eskilstuna deltagit i att slå en yxa i en dörr och klottra "nassesvin" vid en bostad i Lindesberg den 10 april 2013.

Man, 23: Döms för grov misshandel till fängelse i två år och fyra månader (ingen strafflindring på grund av ålder).

Enligt åklagaren har 23-åringen deltagit i den grova misshandeln av slovakerna den 14 september.

Man, 19: Döms för grov misshandel till fängelse i ett år två månader.

19-åringen från Örebro har enligt åklagaren deltagit i den grova misshandeln av slovakerna den 14 september då de bland annat misshandlades med en stol och fick flaskor och blomkrukor kastade på sig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.