Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vänsterextremistens öppna brev om dådet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Jag kommer alltid att vara en övertygad antifascist och på utsidan kommer någon annan att fylla min plats", skrev Joel Bjurströmer Almgren i ett öppet brev.
Foto: Roger Vikström

Joel Bjurströmer Almgren knivhögg en nazist i ryggen i samband med våldsamheterna i Kärrtorp i december och dömdes i dag till fängelse i 6,5 år.

Innan domen skrev vänsterextremisten själv ett öppet brev på organisationen "Free Joel":s Facebook-sida.

"Jag kommer alltid att vara en övertygad antifascist och på utsidan kommer någon annan att fylla min plats".

Ledarprofilen inom det vänsterextrema nätverket Revolutionära Fronten, Joel Bjurströmer Almgren, dömdes i dag av Södertörns tingsrätt till sex år och sex månaders fängelse för dråpförsök, olaga hot, våldsamt upplopp och brott mot knivlagen.

Innan domen föll skrev Joel Bjurströmer Almgren ett öppet brev som publicerades på organisationen "Free Joel":s Facebook-sida. Han skriver att han inte förväntar sig en friande dom, men att det inte "förändrar mycket".

"Jag kommer alltid att vara en övertygad antifascist och på utsidan kommer någon annan att fylla min plats. Det här blir det sista som jag skriver till den här sidan. Sen får den gärna användas till att stötta andra antifascister. Hetsjakten på antifascister har bara börjat, fler står på tur att dras till rättegång för vad som hände i Kärrtorp. I alla fall, håll till godo", skriver han.

Medgett att han knivhögg nazist

Joel Bjurströmer Almgren har under polisutredningen och rättegången medgett att han huggit en 28-årig nazist i ryggen i samband med Kärrtorpsupploppet den 15 december förra året. Men han hävdar att det skedde i nödvärn.

"Personen som blev knivstucken var vid tillfället i det främsta ledet inbegripen i slagsmål med demonstranter. Han blir stucken på torget innan dess att polisens förstärkning hade hunnit fram. Allt det är bevisat. Det är fakta."

Joel Bjurströmer Almgren försvarar också användandet av våld med att nazisterna tillgrep det först, att medlemmar i nazistiska SMR tidigare använt kniv i attacker och åter gjorde det i Kärrtorp och att polisen inte kunde skydda demonstrationen. Han konstaterar också att det i Kärrtorp var det ”taktiskt rätt att slå tillbaka", men att användande av våld aldrig kan ha ett egenvärde.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.